Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή, όπως θεσπίστηκε το 1992 από τον Οργανισμό ΗΕ. Στα νέα του ΑΝΤ1 μίλησε η Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, Θέμις Ανθοπούλου.
Mέρα που προσφέρεται για ανασκόπηση των όσων μέσα από αγώνες θεσπίστηκαν για τα άτομα με αναπηρίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για αναστοχασμό για όσα ακόμη εκκρεμούν και ταλανίζουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
«Η Κύπρος έχει κυρώσει από το 2011 τη Σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, ωστόσο σήμερα παρατηρούμε τις πρόνοιες τις Σύμβασης να απουσιάζουν από τις πλείστες των πολιτικών που θεσπίζονται».
Η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε σε παροχές αναπηρίας, διότι οι πολιτικές διαχρονικά δεν είναι ανθρωποκεντρικές, ανέφερε η κ. Ανθοπούλου.
«Η κατηγοριοποίηση της αναπηρίας σε ήπια, μέτρια και σοβαρή δεν συνάδει με τη Σύμβαση των ΗΕ, είναι από μόνη της κατάφορη διάκριση και αποσκοπεί στον περιορισμό και στη πρόσβαση σε επιδόματα. Η κατηγοριοποίηση της αναπηρίας δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».
Υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες που έχουν μεγαλουργήσει διότι έχουν τα εχέγγυα και το υποστηρικτικό πλαίσιο που τους βοήθησε να εκδηλώσουν τις δεξιότητες και το τεράστιο ταλέντο τους, τόνισε η Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού.
«Τα άτομα με αναπηρία δεν διεκδικούν το περιθώριο και την λύπηση αλλά διεκδικούμε τα εχέγγυα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Στην Κύπρο δεν παρέχονται τα εχέγγυα. Μόλις το τέσσερα τις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού πάει στο τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες».