Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια λεωφορειο 2

Στο ίδιο έργο θεατές. Νέο περιστατικό με σχολικό λεωφορείο να τυλίγεται στις φλόγες ενώ βρισκόταν εν κινήσει σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αγλαντζιά.

Έντονος ο προβληματισμός αφού προηγήθηκαν και άλλα περιστατικά τους τελευταίους μήνες. Ο Υπ. Μεταφορών ζήτησε έρευνα. «Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αλλά, δεν ξέρουμε μέχρι πότε η τύχη απλά και μόνο θα μας βοηθά» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πυρκαγιά ξέσπασε στο πίσω μέρος του λεωφορείου, στον χώρο της μηχανής και επεκτάθηκε εσωτερικά του λεωφορείου. Ο οδηγός του λεωφορείου, αντιλήφθηκε την πυρκαγιά και στάθμευσε το λεωφορείο έγκαιρα και όλοι οι μαθητές εξήλθαν με ασφάλεια.

Προβληματισμένος ο Υπ. Μεταφορών

Προβληματισμό εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, είπε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα, καθώς είναι το τρίτο ή τέταρτο περιστατικό, με πυρκαγιά σε λεωφορείο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «το πρώτο περιστατικό είναι ατύχημα, το δεύτερο είναι κακή συγκυρία, ενώ το τρίτο και τέταρτο παραπέμπει σε άλλα θέματα».

Πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τα τρία εμπλεκόμενα Τμήματα του Υπουργείου Μεταφορών να διερευνήσουν το θέμα, σε συνεργασία με την Αστυνομία και να τον ενημερώσουν.

Ανέφερε ότι οι φωτιές στα λεωφορεία φαίνεται να ξεκινούν από ηλεκτρολογικά προβλήματα, τα οποία δεν ελέγχονται στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως οι έρευνες στα προηγούμενα περιστατικά με λεωφορεία δεν έχουν καταδείξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς κάηκαν ολοσχερώς.

Τόνισε ότι προτεραιότητα για το Υπουργείο αποτελεί η ασφάλεια του κοινού, γι’ αυτό και θα ζητήσει από την ιδιοκτήτρια εταιρεία να περάσει από έλεγχο όλα τα λεωφορεία της.

«Δεν ξέρουμε ως πότε η τύχη απλά και μόνο θα μας βοηθά»

Οι μαθητές εντόπισαν αρχικά τη φωτιά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζο Κωνσταντίνου και το χειρίστηκαν όλοι ψύχραιμα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», είπε ότι, «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αλλά, δεν ξέρουμε μέχρι πότε η τύχη απλά και μόνο θα μας βοηθά».

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές είχαν διαμαρτυρηθεί για έντονη οσμή καυσίμου.

«Είναι ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών να ασκεί έλεγχο σε όλες τις εταιρίες συστηματικά για να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα».

 

Δύσκολο να εντοπιστεί στον επίσημο τεχνικό έλεγχο το πρόβλημα

«Το συγκεκριμένο λεωφορείο πέρασε από τον επίσημο τεχνικό έλεγχο τον Ιούλιο του 2023 και υποχρέωση του ήταν να πάει ξανά για έλεγχο τον Ιούλιο του 2024», είπε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου.

Όσον αφορά τους μαθητές που ήταν όρθιοι ανέφερε ότι πρόκειται για λεωφορείο συγκεκριμένου τύπου, είναι χαμηλοδάπεδο και επιτρέπεται να υπάρχουν όρθιοι επιβάτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ότι η πυρκαγιά προέκυψε από διαρροή καυσίμων, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί στον τεχνικό έλεγχο.

«Αν στον τεχνικό έλεγχο δεν υπάρχει εμφανέστατα η διαρροή δεν μπορεί κάποιος να το γνωρίζει. Αυτό σίγουρα όμως θα πρέπει να ελέγχεται στην προληπτική συντήρηση που γίνεται στα λεωφορεία», σημείωσε.

Μαθητής άναψε πυροτέχνημα μέσα σε λεωφορείο

Τις τελευταίες μέρες έγιναν τα χειρότερα σε διάφορες επαρχίες σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για καταστροφή καινούριου λεωφορείου στη Λεμεσό, πυροτέχνημα το οποίο πέταξαν στον οδηγό αλλά και καθημερινές καταστροφές λεωφορείων στην Λάρνακα.

«Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εντοπιστούν αυτά τα άτομα και δεν έιναι εύκολη η διαδικασία να εντοπιστούν από τη στιγμή που ο οδηγός εκείνη την στιγμή, η όλη του προσοχή είναι να οδηγεί ασφαλισμένα», είπε.

 

 

πυρκαγια λεωφορειο 3
πυρκαγια λεωφορειο
πυρκαγια λεωφορειο 2