Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οκ

Χωρίς εντάσεις κύλησε η σημερινή μέρα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου μετά τις τουρκικές προκλήσεις το απόγευμα της Δευτέρας. Εν το μεταξύ η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή από σήμερα τα μέτρα που αποφάσισε μετά το επεισόδιο στη νεκρή ζώνη. Ωστόσο στη θέση τους παραμένουν η κάμερα και η κεραία που τοποθετήθηκαν από τον κατοχικό στρατό στη διώροφη κατοικία της Μαρίας.

Αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία είναι τα συναισθήματα των κατοίκων της περιοχής και ειδικά όσων διαμένουν επί των οδών Αρχιμήδους και Συρακούσων, που είναι στα όρια με την νεκρή ζώνη και σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων απέναντι από τα φυλάκια του Αττίλα.

Σε ισχύ τα μέτρα της Κυβέρνησης

Σε άρση των προκλήσεων στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου και παράλληλα σε εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής, αποσκοπούν τα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή από πλευράς κυβέρνησης, μετά τη νέα επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς κατοχικού στρατού.

Μεταξύ άλλων επανδρώθηκαν φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή τα όποια είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οδηγίες δόθηκαν και για αύξηση στρατιωτικών και αστυνομικών περιπόλων.

Στο διπλωματικό πεδίο η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαβήματα μεταξύ των οποίων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας από το διεθνή οργανισμό να στείλει ισχυρά μηνύματα στην Τουρκία.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου με επιστολές που απέστειλε με παραλήπτες τον αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Ζαν-Πιέρ Λακρουά, και την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ζητά την αποκατάσταση του status quo.

Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Γενικό Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου είπε πως το σώμα χρειάζεται να τύχει ενημέρωσης «για τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που τεκταίνονται, για τα ορατά και αόρατα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, καθώς επίσης και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι οι κινήσεις της κατοχικής πλευράς αποτελούν μέρος σχεδίου για ολοκληρωτική αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Ζητούν και τα ρέστα

Με ανακοίνωση το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους, προκλητικά ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και ότι είναι αυτή που διαταράσσει το καθεστώς της περιοχής, εγκαθιστώντας κάμερες και προβολείς. Ισχυρίζεται επίσης ότι η οικία που εγκαταστάθηκαν η κάμερα και η κεραία βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή και απηύθυνε προκλητικές προειδοποιήσεις.