Τηλεόραση Ραδιόφωνο
spiti

«Για την ασφάλεια των 'συνόρων' και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» μπήκε η κάμερα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ» σήμερα ο ακαδημαϊκός Χουσείν Ισικσάλ, ειδικός σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία, λέγοντας ότι η νεκρή ζώνη θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο εδαφικό κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας, κατά την έκφρασή του.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενά, ο κ. Ισικσάλ πρόσθεσε ότι στην περιοχή του Αγίου Δομετίου (οι Ε/κ) "προκαλούν σαματά".

"Βάλαμε μια κάμερα ασφαλείας εκεί. Δεν ήσουν εσύ που φώναζες για την ασφάλεια των 'συνόρων'; Να τώρα, εδώ είναι η ασφάλεια των 'συνόρων'. Δεν ήσουν εσύ που είπες ότι υπάρχει παράνομη μετανάστευση; Να τώρα, καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση. Τι συμβαίνει, γιατί αυτές οι φωνές, τα ουρλιαχτά; (Οι Ε/κ λένε) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας’. Μάλιστα, τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ισικσάλ, «καταλήγουμε στη λογική (των Ε/κ) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας και τα Ηνωμένα Έθνη είναι φιλοξενούμενοι'». Ο σύμβουλος του κ. Τατάρ απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά είπε: «Η νεκρή ζώνη δεν είναι δική σας. Η νεκρή ζώνη είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορείτε να χτίζετε όποτε θέλετε κινηματογράφο ή εμπορικό κέντρο στην ουδέτερη ζώνη, αλλά το κάνατε», ανέφερε. Ο κ. Ισικσάλ πρόσθεσε ότι με την τοποθέτηση της κάμερας εκεί το μήνυμα είναι: «Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθώ την ουδέτερη ζώνη με τον ίδιο τρόπο».

Ουδέτερη ζώνη και εδαφικό

Έγιναν λάθη, συνέχισε, στο Κραν Μοντάνα και στο Σχέδιο Ανάν λέχθηκε ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στους Ε/κ και το αποδέχτηκε και η τ/κ πλευρά. «Η νεκρή ζώνη θα συζητηθεί επίσης κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας στο εδαφικό», πρόσθεσε.

Η ουδέτερη ζώνη είναι το 3,5% του εδάφους, σημείωσε. «Ο βελούδινος διαχωρισμός θα έρθει τελικά στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε επίσης δικαιώματα στην κρατική γη, στη χαλίτικη γη που σφετερίστηκε η ε/κ πλευρά. Όχι στις λεηλασίες. Λένε αποζημίωση, υπάρχει αποζημίωση που θα ζητήσουμε κι εμείς. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα κερδίσει όταν φτάσουμε στον συμψηφισμό. Όλα αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα, ελπίζω», ανέφερε.

Ο Χουσείν Ισικσάλ είπε ότι χιλιάδες Ε/κ περνάνε τα «σύνορα» - κατά την έκφρασή του -  όπου υπάρχουν πινακίδες ‘καλώς ήρθατε στην ΤΔΒΚ’ και "σημαίες" του ψευδοκράτους, κάνουν τις αγορές τους κι επιστρέφουν και χρησιμοποιούν την φράση «σημείο ελέγχου» (check point) παρά το ότι η ε/κ ηγεσία λέει πως «δεν υπάρχουν σύνορα».

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε, βρίσκεται στο νησί με την ανοχή – κατά την έκφρασή του - της τ/κ πλευράς κι επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει τελικά να υπογράψει SOFA (συμφωνία για το καθεστώς των ειρηνευτικών δυνάμεων) με την τ/κ πλευρά. «Αν δεν μπορεί να το κάνει, θα έχει πρόβλημα ο ΟΗΕ. Εάν χρειαστεί, θα σταματήσουμε τους στρατιώτες του ΟΗΕ και θα ζητήσουμε άδεια για να περνούν», ανέφερε.