Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την αποκατάσταση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο αναμένει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αλλά και στα ευρωτουρκικά.

Αναμένουμε, είπε, από την Ειρηνευτική Δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, οι οποίοι απορρέουν κυρίως από το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επιπρόσθετα ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί την πρόκληση νέων τετελεσμένων, εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου αυτήν τη φορά». Όπως είπε, κλιμάκιο των κατοχικών δυνάμεων «εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί  σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της προαναφερθείσας εγκατάστασης».

Πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο, είπε και η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης.  Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ειρηνευτική Δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα χθεσινά γεγονότα.