Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σε

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων για την μεγάλη αύξηση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων που εξετάζουν οι λειτουργοί της.

Στοιχεία για τις υποθέσεις που φτάνουν ενώπιον τους έδωσε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Υποδιεύθυνσης Ευάλωτων Πρόσωπων, Κυριακή Λαμπριανίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τις 27/11/23 ενώπιον των αρμοδίων είχαν φτάσει 288 υποθέσεις. Όπως σημείωσε η κ. Λαμπριανίδου μέχρι τώρα σημειώνεται αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για ολόκληρο το 2022 οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είχαν ανέλθει στις 303.

Θύματα και συγγενείς μιλάνε πιο εύκολα

Η αύξηση σύμφωνα με την Λαμπριανίδου οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον τα θύματα συγγενείς, γονείς ή και μάρτυρες νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και μιλάνε για αυτά που βιώνουν ή γνωρίζουν. Η κ. Λαμπριανίδου επιβεβαίωσε ότι ο χειρισμός των υποθέσεων γίνεται με διακριτικότητα ενώ στόχος είναι να προστατεύονται τα παιδιά και οι μάρτυρες. «Στόχος μας είναι να μπαίνει ένα τέλος σε αυτές τις υποθέσεις», τόνισε.

Η κ. Λαμπριανίδου επισήμανε ότι οι συλλήψεις δραστών έχουν αυξηθεί, με τους ανακριτές να εργάζονται μερόνυχτα ώστε οι υποθέσεις να καταχωρούνται ενώπιον του δικαστηρίου.

Σημαντική η συμβολή των εκπαιδευτικών

Την ίδια ώρα η κ. Λαμπριανίδου, είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών προέρχονται από τα σχολεία.  «Πλέον οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιο παιδί είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, και αμέσως ενημερωνόμαστε και προχωρούμε αρμοδίως.»

Σημείωσε δε, ότι εάν κάποιος γνωρίζει ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά ή έχει υποψία και δεν το καταγγείλει είναι ποινικό αδίκημα και φέρει και ποινή φυλάκισης.

Κάλεσε οποιονδήποτε γνωρίζει η υποψιάζεται κάτι, να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο του αστυνομικό Σταθμό, ή στο τηλέφωνο 22808442 ή στην Γραμμή του Πολίτη.

«Θέλουμε ο κόσμος να συνεργάζεται μαζί μας, η υποψία να αναφέρεται για να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας και να φέρνουμε τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.», επισήμανε.

Αναφερόμενη σε δύο τελευταίες υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης η κ. Λαμπριανίδου  είπε ότι «χθες είχαμε δύο αποφάσεις δικαστηρίων για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είχαμε νέες ποινές φυλάκισης και ήταν υποθέσεις που το ένα το παιδί ήταν μάρτυρας σε σεξουαλική πράξη, και είχαμε ποινή φυλάκισης 7 χρόνια».