Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Για να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρέπει επειγόντως να αυξήσει τις εξετάσεις και να αντιμετωπίσει το στίγμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Όπως σημειώνει, με περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια άτομα να έχουν διαγνωστεί με τον ιό, με πολλούς άλλους παράλληλα να μην γνωρίζουν την κατάστασή τους, απαιτείται άμεσα η λήψη δράσης.

Αν και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στον εντοπισμό και τη θεραπεία περιπτώσεων, καθώς και στην πρόληψη κατά κύριο λόγο, αναφέρεται.

Τονίζεται ότι η η επέκταση της πρόσβασης σε τεστ και θεραπεία για τον HIV, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα, είναι βασικά βήματα για να σταματήσει η αύξηση των μολύνσεων σε πολλά μέρη της περιοχής.

Σύμφωνα με έκθεση επιτήρησης που βασίζεται σε δεδομένα του 2022 και δημοσιεύθηκε από κοινού από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων μια καλύτερη πρόσβαση στις εξετάσεις οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV, με 37 από τις 49 χώρες να αναφέρουν αυξανόμενους αριθμούς. Επίσης, αναφέρεται ότι αρκετές χώρες κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων σε ένα μόνο έτος.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 110.486 διαγνώσεις HIV έγιναν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια το 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές διαγνώσεις σε 2,4 εκατομμύρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ