Τηλεόραση Ραδιόφωνο
nekri zwni
Θερμική κάμερα και κεραία τοποθέτησε στη Νεκρή Ζώνη ο κατοχικός στρατός - Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση»

 

Άνδρες του κατοχικού στρατού παραβίασαν σήμερα το status quo της Νεκρής Ζώνης στον Άγιο Δομέτιο. Συνεχίζοντας τις μεθοδεύσεις τους τοποθέτησαν έξω από το λεγόμενο «σπίτι της Τουρκούς» πάσσαλο στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ant1live προτίθενται να εγκαταστήσουν θερμική κάμερα. Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει ήδη προβεί σε καταγγελία προς τα Ηνωμένα Έθνη και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια ως «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης».

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη, ανέφερε.

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα πιο πάνω γεγονότα.

Όπως πληροφορείται το ant1live, άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται στο σημείο για διερεύνηση των καταγγελιών.

Οι μεθοδεύσεις του κατοχικού στρατού στην Νεκρή Ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είχε αποκαλύψει από τον Οκτώβριο ο ΑΝΤ1. Τούρκοι στρατιώτες εξακολουθούν να συστηματοποιούν την παρουσία τους στο «σπίτι της Τουρκούς», μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή στα βόρεια όρια της νεκρής ζώνης.

Σήμερα το ant1live παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο από την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει ότι οι εργασίες καθαρισμού της της κοίτης του ποταμού Κλίμου, που εκτελούνται σε ετήσια βάση, με πρωτοβουλία της Εθνικής Φρουράς και μετά από άδεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διακόπηκαν τον Οκτώβριο ύστερα από απειλές από ένοπλους του κατοχικού στρατού οι οποίοι πλησίασαν τους εργάτες παρά την παρουσία μελών της ειρηνευτικής δύναμης.

Ανάλογο επεισόδιο είχε προηγηθεί με Τούρκους στρατιώτες να παρενοχλούν συνεργείο απολύμανσης του Δήμου Αγίου Δομετίου που ψέκαζε τους καλαμιώνες στην περιοχή. 

τουρκοι

Η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται από πλευράς κατοιχκών δυνάμεων, με αποκορύφωμα τις σημερινές προκλήσεις έχει ήδη καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και αποδίδεται στην σταθερή τουρκική προσπάθεια για αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στην περιοχή.  

logo
un