Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακαμας

Δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη, για ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που διέταξε ο Υπουργός Γεωργίας για τα οδικά έργα στον Ακάμα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τα τελικά σχέδια συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.  

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ξενοφώντος τόνισε ότι ο εργολάβος φέρει τις δικές του ευθύνες, καθώς το έργο παρουσιάζει μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η οποία έχει συνεπακόλουθες συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και στη διαχείριση του έργου.  Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της διοικητικής έρευνας και ο ίδιος ο εργολάβος έχει ζητήσει την αναστολή των εργασιών, ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση και επίλυση του θέματος που παρουσιάζεται στα τελικά σχέδια.  

Βάση των ευρημάτων της έρευνας, που θα έχουν στα «χέρια» τους με το τέλος της ημέρας, θα πράξουν αναλόγως, δήλωσε ο κ. Ξενοφώντος.  

Επί του παρόντος υπάρχουν ενώπιον τους τρία ζητήματα: Πρώτον, λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως έγιναν. Δεύτερον, πως θα αποφευχθούν οι όποιες παραλήψεις μελλοντικά, και τέλος τι πρέπει να γίνει για το υφιστάμενο έργο, που έχει παγοποιηθεί προς το παρόν, αλλά και για τα υπόλοιπα έργα για το εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα.  

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, πρόκειται να επαναξιολογηθούν και τα υπόλοιπα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, καθώς «η επαναξιολόγηση είναι αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τα δεδομένα επί εδάφους».  

Παρόλο που η διοικητική έρευνα καθυστερεί περαιτέρω τις εργασίες, ο κ. Ξενοφώντος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει το σωστό για τον Ακάμα, που είναι η πλέον σημαντική περιοχή της Κύπρου από περιβαλλοντική άποψη».