Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τίποτα δεν θύμιζε πόλεμο σήμερα στη Γάζα. Οι δρόμοι έσφυζαν από ζωή, άνοιξαν οι αγορές, οι πολίτες βγήκαν για βόλτα και για ψώνια. Εν μέσω ερειπίων μεν, αλλά με την ελπίδα τα όπλα να σιγήσουν για πάντα.

«Οι άνθρωποι τώρα είναι κάπως χαρούμενοι, ξέγνοιαστοι. Ευχόμαστε η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί, να είναι μόνιμη και όχι για τέσσερις ή πέντε ημέρες.», είπε κάτοικος της Παλαιστίνης.

Στην Κχαν Γιουνίς εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σχημάτισαν ουρές για να προμηθευτούν καύσιμα, που πέρασαν για πρώτη φορά εδώ και βδομάδες στη Γάζα.

«Ήρθα να γεμίσω το δοχείο με καύσιμα για τα παιδιά μου.», είπε κάτοικος της Γάζας.

«Όπως βλέπετε περιμένω εδώ και πέντε ώρες και τώρα θα επιστρέψω σπίτι χωρίς καύσιμα. Δεν θέλουν να μας δώσουν.», δήλωσε κάτοικος της Γάζας.

Για πρώτη φορά έφτασαν και τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Η ποσότητα όμως που επιτρέπεται να περάσει, απέχει πολύ από τις ανάγκες των κατοίκων του αποκλεισμένου θύλακα.

Εκεί όσοι εκ των εκτοπισμένων κατάφεραν να επιστρέψουν, βρήκαν μόνο συντρίμμια και καμένη γη.

«Απόλυτη καταστροφή. Σε κάθε πόλεμο, το σπίτι μας καταστρέφεται. Σε κάθε πόλεμο. Πόσο ακόμη θα ζούμε έτσι; Πόσο ακόμη θα υποφέρουμε τις καταστροφές, τους εκτοπισμούς; Επτά μέλη της οικογένειάς μας σκοτώθηκαν, το ίδιο και οι γείτονες και φίλοι μας. Μαρτύρησαν κάτω από τα συντρίμμια αυτού του σπιτιού.», επισήμανε κάτοικος της Γάζας.

Η Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ, κατά την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας, παραβίασε πρόνοιές της που αφορούσαν στην απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων αλλά και στην ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε στον θύλακα.

Ωστόσο δηλώνει ανοιχτή για την συζήτηση νέων συμφωνιών, την ώρα που στο Ισραήλ έφτανε αντιπροσωπεία από το Κατάρ, μέσω Λάρνακας, για να διασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας και πιθανή χρονική επέκτασή της. Σενάριο που ευνοεί και η Ουάσινγκτον.

«Αυτή η εκτεταμένη παύση των εχθροπραξιών δίδει μια κρίσιμη ευκαιρία για την παράδοση των αναγκαίων τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων στους κατοίκους της Γάζας και δεν χάνουμε λεπτό.», επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη φώναξαν στο μεταξύ διαδηλωτές στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια βόλτας του στο Ναντάκετ, την ώρα που σφόδρα ενοχλημένο εμφανίζεται το Ισραήλ από τις δηλώσεις των Πρωθυπουργών Ισπανίας και Βελγίου, που μίλησαν για δολοφονίες αθώων και παιδιών από τον ισραηλινό στρατό.

Στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν οι πρεσβευτές των δύο κρατών, στους οποίους επιδόθηκε αυστηρή επίπληξη, ενώ ακολούθως για εξηγήσεις κλήθηκε στο ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών η πρεσβευτής του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του Πρωθυπουργού και του Βέλγου Πρωθυπουργού είναι ψευδείς και απαράδεκτες. Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά.», σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Jose Manuel Albares.

Αμερικανός αξιωματούχος στο μεταξύ αποκάλυψε ότι ακόμη ένα πλοίο που ανήκει σε ισραηλινό, δέχθηκε επίθεση με drone ιρανικής κατασκευής, αυτή τη φορά στον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλοίο που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια, με σημαία Μάλτας, υπέστη ζημιές.