Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΝΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ

Στις 4 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», το οποίο στοχεύει να προστατέψει ευάλωτους μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες από το να χάσουν την κατοικία τους. Πρόκειται για το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης δανειοληπτών με εξασφάλιση κύρια κατοικία μετά το ΕΣΤΙΑ, το ΟΙΚΙΑ και το σχέδιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Με το νέο αυτό σχέδιο, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης και το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο πέντε ετών σε προνομιακή τιμή. Το σχέδιο θα είναι ανοικτό για υποβολή αίτησης συμμετοχής για περίοδο εννέα μηνών.

Σε ομιλία του, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε πως το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά και συμπληρώνει και όποιο κενό από τα υφιστάμενα σχέδια που λειτουργούν.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Δεκεμβρίου, αφού εκκρεμεί η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή και η συζήτησή τους προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα για να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως είπε, τα νομοσχέδια αυτά θα παρέχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής της κύριας κατοικίας έναντι του χρέους χωρίς φορολογική επιβάρυνση είτε του νοικοκυριού είτε του ιδρύματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παντελή είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα €200 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,9% του ΑΕΠ.

Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του σχεδίου, είπε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο για τις ομάδες των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο συγκριτικά με άλλα παρόμοια σχέδια στην ΕΕ είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους δανειολήπτες».

Ολοκληρώνεται το πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ

Σε ερώτηση αν σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ολοκληρώνεται πλέον το θέμα του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «είναι μια γενική, ισορροπημένη λύση για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το θέμα των ΜΕΔ, που βρίσκονται στην πραγματική οικονομία και δεν την αφήνουν να λειτουργήσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Θα φανούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές - Kάλεσμα στους επιλέξιμους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το σχέδιο

Ο Σταύρος Ιακώβου, Διευθυντής Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος παρουσίασε τις γενικές πρόνοιες του σχεδίου, είπε ότι το σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να μην θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους, διότι αν επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του σχεδίου σίγουρα η όποια λύση τους προσφερθεί στη συνέχεια δεν θα είναι ευνοϊκότερη του σχεδίου αυτού.

Ερωτηθείς αν με αυτό το σχέδιο θα διαφανούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το πακέτο ολόκληρο, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να καταδείξει και αυτή την κατηγορία δανειοληπτών».

2.500 δικαιούχοι, ένας στους τρεις το βασικό σενάριο

Αν και οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 2.500, ο Λάμπρος Παπαδόπουλος είπε ότι εκτιμάται πως η συμμετοχή του ενός τρίτου των επιλέξιμων, κρίνοντας στη βάση του ποσοστού επιτυχίας των προηγούμενων σχεδίων. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στο σενάριο που υπάρχει συμμετοχή από όλους τους δυνητικούς δικαιούχους.

Με βάση τους όρους, το σχέδιο αφορά μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €250.000, φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, δανειολήπτες με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, οι οποίοι κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για ένταξη στα σχέδια ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ, αλλά και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα Σχέδια Εστία και Οικία έχει τερματιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ