Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΝΙ στη Ρώμη.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αγία Έδρα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εξ αφορμής της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη κρίθηκε πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι «ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου προχωρούν και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον επικεφαλής της εταιρείας το πώς μπορούν να επισπευσθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες της ΕΝΙ ή να παραμείνουν πιστοί στους σχεδιασμούς της Κύπρου. Ιδιαίτερα μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εξόρυξη – αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για όλη την ΕΕ στις προσπάθειες ενεργειακής αυτονόμησης της και απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΝΙ έχει τοποθετηθεί ότι χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό, έχει τοποθετηθεί η ΕΝΙ και έχει ακολουθήσει τοποθέτηση μετά από αυτή την τοποθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια και προχωρούν κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου. Μέχρι τις αρχές του 2024 αναμένουμε το πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες της ΕΝΙ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός μας».