Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κώστας Κουμής Υφυπουργός Τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής συμμετείχε στις εργασίες του  ‘Mediterranean Tourism Forum Minister’s Summit’ που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στη  Βαλέτα της Μάλτας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο κ. Κουμής τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα είναι ρεαλιστικά και εφικτά και αναφέρθηκε και στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης.  Κατέθεσε και πρόταση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός και κλιματική αλλαγή

Αναφέρεται ότι οι σύνεδροι αναγνώρισαν  την συνεισφορά του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη  και την ανάγκη συνεργασίας για αντιμετώπισή των προκλήσεων.

Για την κλιματική αλλαγή οι σύνεδροι σημείωσαν ότι  επιβάλλεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που προϋποθέτει την συνεργασία όλων των χωρών της Μεσογείου. Συμφώνησαν ότι η οποία  τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της αειφορίας, σεβόμενη την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και της υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σε δηλώσεις ο Υφυπουργός είπε ότι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να δράσουμε άμεσα, συλλογικά και συντονισμένα.

«Πρέπει να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στις ευρύτερες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τα οποία να είναι ρεαλιστικά και εφικτά.  Στις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό να προωθήσουμε τη συνεργασία», ανέφερε.

Ο κ. Κουμής σημείωσε ότι η εφαρμογή πολιτικών που διασυνδέουν την τουριστική ανάπτυξη με τις αρχές της αειφορίας, μετατρέπεται πλέον σε επιτακτική ανάγκη.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είπε ότι η ορθή χρήση των έξυπνων τεχνολογιών μειώνει το κόστος παραγωγής, βελτιώνει την αποδοτικότητα και δύναται να λειτουργήσει ως το κλειδί της επιτυχίας για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόταση για επιμήκυνση τουριστικής περιόδου

Ο Υφυπουργός κατέθεσε πρόταση στο συνέδριο για την ανάγκη όπως οι χώρες της Μεσογείου και ειδικά οι Ευρωπαϊκές, συνεργαστούν με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα λειτουργούσε ευεργετικά και προς την προσπάθεια που γίνεται από τις πλείστες χώρες για αποτροπή φαινομένων υπερτουρισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι τόσο η χρονική επέκταση όσο και η χωρική επέκταση θεωρούνται δράσεις που εμμέσως δύναται να συμβάλουν θετικά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο του συνεδρίου  ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ για ανάπτυξη κοινωνικού τουρισμού, με την προϋπόθεσή ότι θα δύναται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, να επισκέπτονται άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ή και προς τις χώρες της Μεσογείου που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε δεύτερη φάση,  θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι σύνεδροι, εξέφρασαν την πρόθεση για στήριξη της εισήγησης αλλά και την έντονη διάθεση τους για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.