Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τ

Τα σαράντα καινούρια ηλεκτροκίνητα οχήματα της Κυβέρνησης παρέλαβε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα την προκήρυξη νέου σχεδίου επιχορήγησης της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους πολίτες εντός Δεκεμβρίου.

Τα οχήματα που παρέλαβε σήμερα ο Υπουργός από την εταιρεία Michaels Automotive Ltd θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών διαφόρων Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Σε δηλώσεις του κατά την παραλαβή των οχημάτων στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας, ο κ. Βαφεάδης είπε πως τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που παραλαμβάνει σήμερα θα ενταχθούν στον στόλο οχημάτων της Κυβέρνησης και θα αντικατασταθούν τα παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή είναι μέρος του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και μέρος της δέσμευσης της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για προστασία του περιβάλλοντος και για μείωση των ρύπων στους δρόμους.

Σημείωσε πως η αγορά αυτών των οχημάτων αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια της Κυβέρνησης για να κινηθεί η χώρα προς την κατεύθυνση αυτή. «Θα ικανοποιήσουμε με αυτή την προμήθεια οχημάτων τη δέσμευση που έχει το κράτος έναντι της ΕΕ για ΄ελαφριά΄ οχήματα και ικανοποιούμε το ποσοστό το οποίο οφείλαμε να ικανοποιήσουμε, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός», είπε.

Ο κ. Βαφεάδης ευχαρίστησε την ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που έχει δουλέψει προς αυτή τη κατεύθυνση και τόνισε πως η ηλεκτροκίνηση είναι «ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε πως εντός Δεκεμβρίου το Υπουργείο θα προβεί στην ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδομές, ο Υπουργός είπε πως σε σχέση με τα οχήματα του κυβερνητικού στόλου, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην εγκατάσταση φορτιστών στα κυβερνητικά κτίρια, κάτι που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Πρόσθεσε πως, παράλληλα, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρεί με δράσεις έτσι ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν φορτιστές και σε όλους τους σταθμούς βενζίνης, με στόχο να εκλείψει η έλλειψη σημείων φόρτισης.

«Υπάρχουν ήδη σήμερα κάποιοι φορτιστές παγκύπρια αλλά ο σκοπός μας είναι να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ούτως ώστε ο κόσμος να μην έχει οποιαδήποτε ανησυχία ότι μπορεί να χρειαστεί φορτιστή και να μην τον βρει», είπε.

Ο κ. Βαφεάδης είπε πως ο ίδιος κυκλοφορεί με ηλεκτρικό όχημα και έχει διανύσει πολλές φορές αποστάσεις προς Λεμεσό και Πάφο με επιστροφή, χωρίς καμία ανησυχία για την μπαταρία του οχήματος.

Ο Operation Manager της MG Κύπρου Στέλιος Ασημένος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την καλή συνεργασία και σημείωσε πως η εταιρεία θέλει να βάλει και αυτή ένα λιθαράκι ώστε να κινηθεί η χώρα προς την πράσινη ενέργεια.

«Πιστεύω και ευελπιστώ ότι η MG θα μπορέσει να παραδόσει όσο πιο πολλά αυτοκίνητα μπορεί ούτως ώστε να οδηγηθούμε στην πράσινη ενέργεια, η οποία είναι κοντά και θα πρέπει να την φτάσουμε», είπε.

Όπως αναφέρει εξάλλου ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με ανοικτή διαδικασία προσφορών, με συνολικό κόστος αγοράς €1.466.080,00 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η αγορά εμπίπτει στον στόχο της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα και μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αφορά στην προμήθεια καθαρών ελαφρών οχημάτων, που για την Κυπριακή Δημοκρατία καθορίστηκε να είναι σε ποσοστό 31,9% επί του συνόλου των προμηθειών οχημάτων μέσω συμβάσεων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για την περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Περαιτέρω, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών θα προχωρήσει με την εγκατάσταση κατάλληλων σημείων φόρτισης στα τμήματα και τις υπηρεσίες όπου θα παραδοθούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.