Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε την Κυριακή για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων και των αγνοουμένων της Κοινότητας Κυπερούντας, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εργάζεται άοκνα για επανένωση της Κύπρου και για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, πολιτικής σταθερότητας, δημιουργίας και ειρήνης για όλους τους νόμιμους κάτοικους της Κύπρου.

«Συστηματικά, με μεθοδικότητα και αίσθημα ευθύνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το συντομότερο να καμφθούν τα όσα απαράδεκτα αξιώνει η τουρκική πλευρά, να τερματιστεί το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του διαλόγου, στη βάση των συμφωνηθέντων και των Αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν ειρηνικά και σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Σημείωσε ακόμα ότι στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ο ρόλος του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα είναι ουσιαστικός.

«Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, που από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την ενεργότερο συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί το έργο των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, παράλληλα, σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα και αναμένεται το επόμενο διάστημα ο διορισμός απεσταλμένου, ο οποίος θα δώσει ώθηση στην προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός μετέφερε τον ειλικρινή σεβασμό της Πολιτείας για τους πεσόντες ήρωες κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και την τουρκική εισβολή του 1974 της Κοινότητας Κυπερούντας.

Πρόσθεσε ότι η κοινότητα της Κυπερούντας δήλωσε παρούσα σε όλους τους μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Όπως είπε, ο Σάββας Αυγουστή, ο Κυριάκος Ν. Χαραλάμπους, ο Γεώργιος Χαραλάμπους και ο Χριστόδουλος Καννάουρος έτρεξαν στο πρόσταγμα για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, δίνοντας τον ιερό όρκο για ελευθερία ή θάνατο και εντάχθηκαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1055-59, με άσβεστο τον πόθο για ελευθερία και δικαιοσύνη, και πολέμησαν με τους συναγωνιστές τους για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι το 1974 έπεσαν ηρωικά στις μάχες με τους Τούρκους κατακτητές άλλοι δύο λεβέντες της Κοινότητας Κυπερούντας. Ο Στυλιανός Ανδρέα Αντωνίου και ο Σωτήρης Νικόλα Προκοπίου χάθηκαν στο πεδίο των μαχών το 1974 και έκτοτε η τύχη τους αγνοείτο για δεκαετίες. Οι όποιες ελπίδες των συγγενών τους να ξανανταμώσουν με τους αγαπημένους τους έσβησαν, όταν τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA το 2010 και το 2017, αντίστοιχα, και η γη της αγαπημένης τους Κυπερούντας υποδέχθηκε στα σπλάχνα της τα άξια παλληκάριά της.

Η αγωνία και η προσμονή όμως δεν έμελλε να τελειώσει, όπως είπε, για τις οικογένειες του Γεώργιου Στυλιανού Αλλαγιώτη, του Δημήτρη Νικηφόρου Κωνσταντίνου, του Σάββα Δημήτρη Διάκου, της Έλλης Ευγενίου, του Ευγένιου Σοφοκλέους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, οι οποίο βρίσκονται στον μακρύ ακόμα κατάλογο των αγνοουμένων μας.