Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε μέσα από έναν οδικό χάρτη, ενώ ετοιμάζονται τρία νέα τροποποιητικά νομοσχέδια, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι το «μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα, θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαιρέτησε το πρωί της Πέμπτης, στο δημοτικό θέατρο Ύψωνα, την 41η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, η οποία όπως υπέδειξε, είναι η τελευταία που πραγματοποιείται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, εφόσον από την 1η Ιουλίου 2024, εισερχόμαστε στη νέα εποχή λειτουργίας των Τοπικών Αρχών.

Στην ομιλία του, στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη και του Υφυπουργού Έρευνας, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «έχουμε μπει στη τελική ευθεία μιας μαραθώνιας διαδρομής, η οποία παρουσίασε και παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις».

Ωστόσο, σημείωσε, η μεταρρύθμιση γίνεται με έναν πολύ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο σκοπό, τη δημιουργία βιώσιμων και αποδοτικότερων Δήμων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο τοπικό επίπεδο.

«Έχουμε μπει πλέον στις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής και αυτές αφορούν την ολοκλήρωση οργανογραμμάτων για τη νέα δομή των Δήμων, τον επανακαθορισμό των κλιμάκων για τις ανώτατες θέσεις, την ετοιμασία νέων προτύπων προϋπολογισμού, του νέου τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας, της ετοιμασίας νέων Κανονισμών λειτουργίας, καθώς και Κανονισμών που ρυθμίζουν θέματα προσωπικού, νέων σχεδίων υπηρεσίας, καθώς και της ετοιμασίας του μεγαλεπήβολου έργου, το βάρος του οποίου σηκώνει η Ένωση Δήμων για τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για όλους τους Δήμους, που θα υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες του σύγχρονου Δήμου», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως το Υπουργείο προετοιμάζεται όσο καλύτερα μπορεί και έχει ετοιμαστεί και ένας οδικός χάρτης τον οποίον ακολουθεί για σκοπούς συντονισμού όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αφορά πρώτιστα τους ίδιους τους Δήμους και ο ρόλος του Υπουργείου είναι κυρίως συντονιστικός.

Επομένως, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη έμφαση και να υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση από πλευράς των ίδιων των Δήμων, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στην πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του νέου πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», αφού όπως είπε αποτελεί μια από τις κύριες ανησυχίες του Υπουργείου και κάλεσε τους Δήμους όπως «διαθέσουν το αναγκαίο προσωπικό και τον χρόνο που απαιτείται για να συνδράμουν στην Ένωση Δήμων, προς την υλοποίηση του τόσο σημαντικού αυτού έργου».

Ως σημαντική πρόκληση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θεωρεί, επίσης, τη σύσταση και λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, και ειδικότερα την ομαλή μεταφορά της αρμοδιότητας για την αδειοδότηση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς αυτούς.

Ορισμένες επαρχίες, υπέδειξε, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με την απαιτούμενη προεργασία, ενώ κάποιες άλλες παρουσιάζουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. «Εμείς ως συντονιστικός φορέας υποστηρίζουμε τις προσπάθειες ώστε να μπορέσουν όλοι να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης», συμπλήρωσε και διαμήνυσε πως η προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, απαιτεί την αφοσίωση και επίπονη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, καθώς έχουν εντοπιστεί διάφορα σημεία της νέας νομοθεσίας, τα οποία χρήζουν τροποποίησης, ώστε ο νόμος να καταστεί πρακτικά πιο λειτουργικός, το  Υπουργείο Εσωτερικών, πέραν των νομοσχεδίων που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο, ετοιμάζει τρία νέα τροποποιητικά νομοσχέδια, έχοντας υπόψη και τις κατά καιρούς επισημάνσεις και εισηγήσεις των Δήμων και της Ένωσης Δήμων.

«Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2024, ώστε να δοθεί ένα ικανοποιητικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Ιουνίου 2024, για έγκαιρη διαχείριση πρόσθετών θεμάτων που ενδεχομένως να ανακύψουν κατά το τελευταίο διάστημα», πρόσθεσε και σημείωσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή παρακολουθούν στενά την πρόοδο των εργασιών, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου εργάζεται εντατικά προς τον σκοπό αυτό, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την Ένωση Δήμων.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Ιωάννου αναφέρθηκε και στο έργο διάρκειας 30 μηνών με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο», που υλοποιείται σε συνεργασία με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, μέσα από πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο, συνέχισε, περιλαμβάνει αναγνώριση των αναγκών μάθησης, επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για την κατάρτιση των Τοπικών Αρχών και ενέργειες εκπαίδευσης και κατάρτισης των αιρετών και υπαλλήλων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Κοινοτήτων) σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Όπως είπε, απώτερος στόχος του έργου, είναι η βελτίωση της ικανότητας των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο, να λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί σειρά άλλων έργων και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως, στην επίτευξη του στόχου προώθησης ισόρροπης βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται, ανέφερε, για επτά δράσεις (έργα και μεταρρυθμίσεις) στο πλαίσιο των αξόνων πολιτικής που αφορούν στη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στην πορεία προς μια ψηφιακή εποχή.

Έκανε, επίσης, αναφορά στις δράσεις του Υπουργείου του που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση Αστικών Κέντρων, καθώς επίσης την Αναζωογόνηση του Κέντρου Λευκωσίας και αναπτυξιακά έργα σε Δήμους και Κοινότητες.

Ιδιαίτερα για την περίοδο 2023-2025, όπως είπε, το συνολικό κόστος των έργων, που προωθούνται σε δήμους και κοινότητες, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείο Εσωτερικών, θα ανέλθει στα €632 εκατομμύρια με τις δαπάνες να κατανέμονται σε €325 εκατομμύρια στις αστικές περιοχές, €236 εκατομμύρια στις αγροτικές περιοχές και €71 εκατομμύρια στις περιαστικές περιοχές.

Εξάλλου, πρόσθεσε, «θέλοντας να μεγιστοποιήσουμε την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής, υιοθετήσαμε μια νέα στρατηγική, η οποία διαλαμβάνει την ανάθεση αριθμού έργων σε εκείνες τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμους ή και κοινότητες που δηλώνουν ετοιμότητα να αναλάβουν, στη βάση συγκεκριμένων διαδικασιών, τον σχεδιασμό, την προσφοροδότηση αλλά και την κατασκευή έργων».

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση της «μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, ώστε να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αντάξια των προσδοκιών τους».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους», σημείωσε.