Τηλεόραση Ραδιόφωνο
unesco

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), αλλά και ενεργότερης εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, συζήτησε κατά την επίσκεψη της στο Παρίσι η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, την οποία μεταδίδει από το ΓΤΠ, η Υφυπουργός πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας διήμερη επίσκεψη εργασίας στις 15-17 Νοεμβρίου, 2023, κατά την οποία συναντήθηκε με την ηγεσία της UNESCO, ενώ μετείχε και στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO - Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη».

Συγκεκριμένα, η Δρ Κασσιανίδου, συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλάι, με την οποία συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Οργανισμού.

Η κ. Αζουλάι εξέφρασε στην κ. Κασσιανίδου τις θερμές ευχαριστίες της για τη διαχρονική στήριξη και εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εργασίες της UNESCO.

Περαιτέρω, η Υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό,  Ernesto Ottone και τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Λαζάρ Ελούντου Ασσόμο.  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στόχος των συναντήσεων ήταν η συζήτηση για ενεργότερη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της UNESCO, με ειδική αναφορά στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Η Δρ Κασσιανίδου συναντήθηκε και με την επικεφαλής του γραφείου διασύνδεσης της UNESCO στις Βρυξέλλες και Αντιπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Λουίζ Αξθάουσεν.

Κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων, συζητήθηκαν τρόποι ουσιαστικής και συστηματικής εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Επίσης, διερευνήθηκαν τρόποι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών που αφορούν στην επίδραση της κλιματική αλλαγής σε όλες τις μορφές πολιτισμού, καθώς και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι στις επαφές της, η Δρ Κασσιανίδου παρουσίασε τους τομείς αρμοδιότητας και προτεραιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και εξέφρασε την επιθυμία της όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως σημαντικός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελέσει αρωγό και ουσιαστικό συντελεστή σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της UNESCO.

Η Δρ Κασσιανίδου παρέστη, επίσης στις 16 Νοεμβρίου στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου της UNESCO - Ελλάδας «Μελίνα Μερκούρη» μετά από πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου της κας Λίνας Μενδώνη.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην κοινότητα Gunditjmara της Βικτώριας της Αυστραλίας  για τις μακροχρόνιες προσπάθειές της να προστατεύσει και να διαχειριστεί το πολιτιστικό τοπίο Budj Bim, μια περιοχή που ανήκει στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: ΚΥΠΕ