Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τα αποτελέσματα δύο ερευνών που αφορούν τις εξαρτήσεις, έχουν παρουσιαστεί σήμερα από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Πρόκειται για την γενική έρευνα πληθυσμού για το τρέχον έτος και της ανάλυσης αστικών λυμάτων του έτους 2022.

Τριπλάσια η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου φέτος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γενικής έρευνας πληθυσμού για το τρέχον έτος έχει διαφανεί πως υπάρχει σταθερότητα στην χρήση του καπνίσματος καθώς 4 στους 10 είναι καπνιστές. Όσον αφορά το κάπνισμα, το 40% των καπνιστών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το διακόψουν. Επίσης, έχει τριπλασιαστεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το 2019.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας είναι πως το 18% του πληθυσμού έχει δηλώσει πως έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά τσιγάρο κάνναβης.

Τα λύματα "φανερώνουν" την χρήση ναρκωτικών από τον πληθυσμό

Η έρευνα της ανάλυσης των αστικών λυμάτων που διεξάχθηκε από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ΝΗΡΕΑΣ έχει “φανερώσει” την ποσότητα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για το 2022. Συγκεκριμένα, η χρήση της κοκαΐνης αυξάνεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, η μεθαμφεταμίνη συναντάται περισσότερο το φθινόπωρο στη Λεμεσό και στη Πάφο ενώ η έκσταση στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι. Το ναρκωτικό με το σταθερό προφίλ και χρήση είναι η “ημερίσια” κάνναβη που εμφανίζεται ολόχρονα και ανά το παγκύπριο.