Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, παρά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το πράσινο φως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής, ο Orbán είπε στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο ότι «η Ουκρανία δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να διαπραγματευτεί».

«Η Ουκρανία απέχει τόσο από την ένταξη στην ΕΕ όσο η Μακό από την Ιερουσαλήμ», είπε ο Όρμπαν, αναφερόμενος σε μια μικρή πόλη της Ουγγαρίας κοντά στα ρουμανικά σύνορα.

Ο Όρμπαν τόνισε επίσης ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας δεν μπορούν να συνδεθούν με τα παγωμένα ευρωπαϊκά κεφάλαια της Ουγγαρίας.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει συμφωνήσει με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ουγγαρία έχει συγκρουστεί με την Ουκρανία πολλές φορές, διαφωνώντας με την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο ταμείο ύψους έως και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον στρατό της Ουκρανίας και επικρίνοντας την αντιμετώπιση των ουγγρικών μειονοτήτων από το Κίεβο.

Η σύσταση της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα φέρνει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ, αλλά το Κίεβο, το οποίο εξακολουθεί να καταπολεμά την επίθεση του Πούτιν, έχει ακόμη εμπόδια να ξεπεράσει, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της εγχώριας διαφθοράς.

Το επόμενο βήμα είναι οι ηγέτες της ΕΕ να στηρίξουν το σχέδιο της Επιτροπής σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο.