Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Καταγγελίες φτάνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, σχετικά με δικηγόρους, που υποκινούν αλλοδαπούς αιτητές ασύλου. Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε ο ΔΗΣΥ, εγγράφει θέμα στη Βουλή για εξέταση τυχόν εκμετάλλευσης μεταναστών από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία.

Ήδη έχει υποβληθεί μια καταγγελία εδώ και κάποιους μήνες στον Δικηγορικό Σύλλογο για ένα δικηγόρο ενώ το Υπουργείο ετοιμάζεται να προβεί σε καταγγελίες για ακόμη δύο δικηγορικά γραφεία, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι.

«Ενεργούν αντιδεοντολογικά» δήλωσε κ. Ηλίας «με την έννοια ότι παρακινούν αιτητές ασύλου των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, ώστε να ακολουθούν άλλες διαδικασίες, με διάφορες επιστολές και άλλες "παράτυπες" ενέργειες, προκειμένου να καθυστερήσουν την αναχώρηση τους από την Κύπρο». 

Όσον αφορά την πρώτη καταγγελία, έχει σταλεί ήδη στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ σήμερα υπήρξε επικοινωνία της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου, Πληθυσμού και Μετανάστευσης με τον νέο πρόεδρο του Συλλόγου. 

Συνάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι δύο νέες καταγγελίες, ανέφερε ο κ. Ηλία, ενώ συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι «ο Σύλλογος και το πειθαρχικό θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες, ώστε να τιμωρήσουν αυτούς τους δικηγόρους». 

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλία στο Τμήμα Μετανάστευσης μπορεί να αποσταλούν μέχρι και 50 επιστολές την ημέρα, ενώ επανέρχονται με αβάσιμα επιχειρήματα, κι εαν δεν λάβουν απάντηση αρκετές φορές συμπεριφέρονται αγενώς στο προσωπικό. 

Ο ΔΗΣΥ εγγράφει στη Βουλή θέμα για εξέταση τυχόν εκμετάλλευσης μεταναστών από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία

Με ανακοίνωση του το κόμμα τονίζει ότι η οικονομική εκμετάλλευση μεταναστών δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα. 

«Τα δημοσιεύματα που φέρουν συγκεκριμένους δικηγόρους να παρακωλύουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου και να προκαλούν επιπρόσθετο διοικητικό φόρτο, κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας, μας ανησυχούν και πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση

«Εάν ισχύουν, το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες του κράτους καθώς και από τον ίδιο τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Η οικονομική εκμετάλλευση μεταναστών, είτε για να έρθουν στην Κύπρο είτε για να παρατείνουν τη διαμονή τους, όπως συχνά αναφέρονται στον εγχώριο Τύπο, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα και τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να καταπολεμηθούν», προστίθεται. 

«Για την εξέταση τυχόν τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αποστείλει επιστολή στη Γραμματεία της Επιτροπής Εσωτερικών, με την οποία ζητά τη συζήτηση του θέματος για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς» καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

Χαιρετίζει την πρωτοβουλία ΔΗΣΥ το ΥΠΕΣ

Σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση φαινομένων παρακώλυσης των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, χαιρετίζοντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού να εγγράψει προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σοβαρό θέμα της παρακώλυσης της εξέτασης αιτήσεων ασύλου ή και της πιθανής εκμετάλλευσης αιτητών ασύλου από δικηγόρους, οι οποίοι, όπως αναφέρει, προκαλούν πρόσθετο διοικητικό φόρτο και κόστος κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΣ σημειώνει πως, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρων, που έχουν εντοπιστεί να λειτουργούν κατά τρόπο καταχρηστικό, έχουν προωθηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τις περαιτέρω ενέργειες, "χωρίς δυστυχώς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα".

«Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα και τα όποια φαινόμενα μη τήρησης της νομοθεσίας και παρακώλυσης των διαδικασιών δεν συντείνουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του», αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει, τέλος, πως επιθυμεί τη συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και όλων των εμπλεκομένων, από τους οποίους αναμένει την τήρηση των κανονισμών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.

ΠΔΣ: Εάν διαπιστωθεί εμπλοκή μέλους σε παράνομες δραστηριότητες θα ληφθούν μέτρα

Τα αρμόδια όργανα διερευνούν τις πληροφορίες σε σχέση με την εμπλοκή δικηγόρων σε κατ’ ισχυρισμό παράνομες δραστηριότητες και εάν διαπιστωθεί η εμπλοκή οποιουδήποτε μέλους θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και κανονισμούς, διαμηνύει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το θέμα, ο ΠΔΣ εκφράζει την ετοιμότητα να συνεργαστεί με άλλες αρχές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν ενέργειες δικηγόρων και να συνδράμει σε σχετικές έρευνες.

Σε σχέση με τη μία περίπτωση, ο Σύλλογος αναφέρει ότι έχει ήδη αποστείλει εκ νέου επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για τη διαβίβαση οποιωνδήποτε στοιχείων έχουν στην κατοχή τους, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι οποιεσδήποτε γενικές αναφορές, οι οποίες παραμένουν ατεκμηρίωτες, δημιουργούν εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο, οι οποίες πλήττουν αδιακρίτως το σύνολο του δικηγορικού σώματος».

Όπως σημειώνει «ενόσω είναι σε εξέλιξη η διερευνητική διαδικασία και προτού αποφανθούν τα αρμόδια όργανα, επαναλαμβάνουμε την υποχρέωση του απαρέγκλιτου σεβασμού στο συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο αθωότητας».

Τονίζει, παράλληλα, ότι θα σταθεί αρωγός στα μέλη του, όταν διαπιστώνεται ότι «αντιμετωπίζονται και βάλλονται αδίκως» από τις αρμόδιες αρχές. 

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούνται αδιακρίτως όλοι οι δικηγόροι και να τσουβαλιάζονται στη βάση γενικών αναφορών, με τρόπο που προσβάλλει το δικηγορικό λειτούργημα και πλήττει τον θεσμικό του ρόλο σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

Εξάλλου, νωρίτερα σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα "Χ", ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως «αναμένουμε την συνεργασία και εξέταση των καταγγελιών που έχουμε κάνει εδώ και 4 μήνες και αφορούν μη τήρηση της νομοθεσίας από κάποιους δικηγόρους».

«Το μεταναστευτικό», σημειώνει, «χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και τέτοια φαινόμενα αν ισχύουν δεν βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση».