Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με ακατάλληλα ελαστικά κυκλοφορούν στους δρόμους εκδρομικά λεωφορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα ορισμένων οχημάτων αποτελεί το προχθεσινό περιστατικό όπου μετά από έλεγχο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών αποδείχτηκε ότι ελαστικά τριών από τα οκτώ λεωφορεία τα οποία θα έπαιρναν μαθητές σε εκδρομή στο Όμοδος δεν ήταν κατάλληλα για να βγουν στους δρόμους. 

Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές εξορμήσεις ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και αναλαμβάνουν την μετακίνηση  μαθητών μέσω σύμβασης που υπογράφουν με το σχολείο. 

«Είναι μια σύμβαση που καλείται ο εκάστοτε διευθυντής του κάθε σχολείου να κάνει με συγκεκριμένες εταιρείες αδειοδοτημένες ως τουριστικά λεωφορεία», ανέφερε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών Αντρέας Νικηφόρου.  

Η εταιρεία προχώρησε στην άμεση αντικατάσταση ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών τα συγκεκριμένα λεωφορεία είχαν περάσει από  τεχνικό έλεγχο και είχαν πιστοποιητικό ΜΟΤ, γεγονός  που προκαλεί αναβρασμό στους κύκλους των γονέων οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους. 

«Εκείνο που αναμένουμε και θα επιμείνουμε είναι να δούμε και την εφαρμογή της νομοθεσίας, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και οι ποινές στην οποιαδήποτε εταιρεία η οποία δεν συμμορφώνεται και παίζει με την ασφάλεια των επιβατών και στην συγκεκριμένη περίπτωση των παιδιών», δήλωσε ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λοϊζος Κωνστανίνου. 

Με βάση την συνήθη πρακτική διενεργούνται με τη συνδρομή και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, αιφνιδιαστικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε λεωφορεία. Εντούτοις το ερώτημα παραμένει: Τι θα συνέβαινε αν τα συγκεκριμένα λεωφορεία δεν ελέγχονταν έστω και στο παρά πέντε  και  κυρίως για πόσες μέρες κυκλοφορούσαν με φθαρμένα και επικίνδυνα ελαστικά;  Από την πλευρά του το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ξεκαθαρίζει ότι θα εξετάσει μέχρι τέλους την συγκεκριμένη περίπτωση. 

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να δούμε τα οχήματα της εταιρείας της συγκεκριμένης όλα όπου θα πάνε όλα για έκτακτο τεχνικό έλεγχο. Αν όντως έχουν προβλήματα τα συγκεκριμένα οχήματα οποιασδήποτε φύσης προβλήματα τότε θα ξεκινήσει η έρευνα προς το ιδιωτικό κέντρο ελέγχου. Και σίγουρα ήδη οι επόπτες του ΤΟΜ είναι έξω στους δρόμους και κάνουν καθημερινά ελέγχους», δήλωσε ο κ. Νικηφόρου. 

Η ιδιωτική εταιρεία έχει την ευθύνη να ελέγχει την καταλληλότητα των οχημάτων, την ώρα που και οι διευθυντές των σχολείων έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν από την ιδιωτική εταιρεία να χρησιμοποιεί λεωφορεία με πρόσφατο τεχνικό έλεγχο ΜΟΤ.