Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθξγ

Ξεκινούν οι διαδικασίες απελάσεων όσων εμπλέκονται στα επεισόδια στο Πουρνάρα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέροντας την ίδια ώρα ότι η Λευκωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η τελευταία ενημέρωση που είχε είναι ότι 33 άτομα έχουν συλληφθεί και θα κατηγορηθούν γραπτώς. Μετά την διερεύνηση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απέλασή τους, ανέφερε.

«Να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την μηδενική ανοχή της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα επεισόδια από όπου και εάν προέρχονται αλλά και την προσήλωσή μας στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού», ανέφερε.

Για το αν μπορεί να απελαθεί αιτητής ασύλου που πληροί τα κριτήρια, απάντησε ότι ακόμη και αν είναι αιτητής ασύλου, αν παραβιάζει το νόμο και προκαλεί επεισόδια, τότε πρέπει να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αυτή τη στιγμή οι εντολές του Υπουργού Εσωτερικών είναι να εξεταστούν αμέσως τα περιστατικά και αν εμπλέκονται, να απελαθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αν εξεταστεί αίτημα και δεν μπορούν κάποιοι να σταλούν στις χώρες τους (πχ Συρία λόγω εμπόλεμης κατάστασης), «θα πράξουμε σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωσή του στην πλειοψηφία τους οι εμπλεκόμενοι στα επεισόδια δεν είναι από τη Συρία «αλλά σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».

Για τη διαμαρτυρία των Δήμων Γερίου και Λατσιών στους σχεδιασμούς για δομές ασυνόδευτων ανηλίκων στις περιοχές τους, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι για άλλο σχεδιασμό αυτή τη στιγμή, ότι λήφθηκε το υπόμνημα των κατοίκων, κάθε αίτημα εξετάζεται και αν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί.

ΥΠΕΣ: Aυστηροί με όσους δεν σέβονται τη φιλοξενία της Δημοκρατίας

Είμαστε αυστηροί με όσους δεν σέβονται τη φιλοξενία που παρέχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας τα ψεσινά επεισόδια στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα».

Ο κ. Ιωάννου προέβη σε δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη.

Κληθείς να αναφέρει ποιες οδηγίες έχουν δοθεί μετά τα ψεσινά επεισόδια στο ΚεΠΥ Πουρνάρα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι χθες, μόλις ενημερώθηκε για τα επεισόδια, ο ίδιος υπήρξε κατηγορηματικός για άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου όλων των συλληφθέντων και όπως απορριφθούν «ακόμα κι αν δικαιούνται άσυλο, για τον λόγο ότι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια».

Οι οδηγίες, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, είναι να απελαθούν άμεσα και για τον σκοπό αυτό έχουν μεταφερθεί επιπλέον εξεταστές αιτήσεων ασύλου, με οδηγίες όπως μέχρι το απόγευμα ολοκληρωθεί η εξέταση ασύλου και όσοι εμπλέκονται να μεταφερθούν εκτός Πουρνάρα.

Επιβεβαιώνει τις 33 συλλήψεις η Αστυνομία- Η ανακοίνωση

Στη σύλληψη 33 προσώπων, προχώρησε η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα επεισόδια, που ξέσπασαν χθες το απόγευμα μεταξύ διαμενόντων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Τα επεισόδια ξέσπασαν γύρω στις 6.15 το απόγευμα, όταν δύο ομάδες αλλοδαπών αντάλλαξαν πετροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ πρόσωπα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο.

Τα επεισόδια έληξαν λίγο αργότερα, μετά από παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, θα μεταφερθούν πιθανότατα στη Μεννόγεια, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους.

«Είμαστε αυστηροί σε αυτό. Όποιος δεν σέβεται τη φιλοξενία που προσφέρεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπάρχουν επιπτώσεις», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.