Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρη

Σύσταση για έλεγχο των κρουστικών συστημάτων στους πίνακες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους, και ιδίως όσων κατασκευάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, απευθύνει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Η σύσταση ακολουθεί οδηγία που εξέδωσε το Τμήμα, και με την οποία κάλεσε για απόσυρση από την αγορά δέκα μοντέλων του συγκεκριμένου εξοπλισμού, ο οποίος συνδέεται με το ηλεκτρολογικό σύστημα σε ένα σπίτι.

Την είδηση για την απόσυρση των δέκα μοντέλων έφερε στο φως η εφημερίδα Αλήθεια, αναφέροντας πως τα συγκεκριμένα μοντέλα απαγωγού κρουστικών τάσεων δεν συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο σε διαπιστευμένο κέντρο του εξωτερικού.

Η είδηση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους πολίτες.

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία καθησυχάζει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, εντούτοις προτρέπει το κοινό να προβεί σε αντικατάσταση του συστήματος, εάν διαθέτουν κάποιο από τα ακατάλληλα μοντέλα.

Μιχάλης Νικολάου – Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Κύπρου

«Για το κοινό σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνουμε την αντικατάσταση τους αν και θέλω να καθησυχάσω κάπως το κοινό ότι δεν είναι αναγκαία η αντικατάσταση τους βάση του κινδύνου, δηλαδή δεν υπάρχει άμεσος σοβαρός κίνδυνος είναι μια επιπρόσθετη συσκευή προστασίας αυτή το SPD»

Τα δέκα ακατάλληλα μοντέλα κρύβουν κινδύνους πρόκλησης φωτιάς και ηλεκτροπληξίας, καθώς οι απαγωγοί κρουστικών τάσεων είναι υπεύθυνοι για να απορροφούν τις υπερτάσεις του ρεύματος, και προστατεύουν από υπέρταση δικτύου ή από κεραυνούς.

Γιώργος Κυριάκου – Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Κύπρου

«Υπάρχει κίνδυνος φωτιάς και ηλεκτροπληξίας δεν πρέπει να τοποθετηθούν αλλά όσα έφτασαν και μπήκαν δεν υπάρχει κίνδυνος φωτιάς; Φυσικά δεν αμφιβάλουμε με κανένα τρόπο την Ηλεκτρολογική Υπηρεσία, μας είπε είναι από τα διαπιστευμένα κέντρα που ήρθε αυτή η γνωμάτευση, αυτή η απόφαση.»

Όσοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για το σύστημα που έχουν στο σπίτι τους θα πρέπει να συνομιλήσουν με τον ηλεκτρολόγο τους, και κατόπιν συνεννόησης να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν το σύστημα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα έξοδα για την αλλαγή θα τα επωμισθούν οι πολίτες, εκτός εάν η αλλαγή εμπίπτει στην εγγύηση.