Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ναγκορνο καραμπαχ προσφυγες

Νέα χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αρμενία για στήριξη των εκτοπισμένων από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η νέα χρηματοδότηση έρχεται να ενισχύσει την υφιστάμενη ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ μέσω της παροχής βοήθειας σε μετρητά, στέγη, τρόφιμα και μέσα διαβίωσης, καθώς και υπηρεσίες προστασίας και υγείας.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τους Αρμένιους του Καραμπάχ. Καθώς αρχίζει ο χειμώνας, τα άτομα που έχουν εκτοπιστεί στην Αρμενία θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα 10,45 εκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αρμενία το 2023 σε πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την ανακατάληψη της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν. Πολλοί από τους εκτοπισμένους αναγκάστηκαν να διαφύγουν παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα αντικείμενα, και για αυτό χρειάζονται τροφή, στέγη και άλλες βασικές παροχές, καθώς προσπαθούν να εγκατασταθούν στην Αρμενία. Ενόψει του χειμώνα οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση και ζεστό ρουχισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ