Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δύο ξεχωριστές συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Υγείας, αφενός με τον ΟΚΥπΥ και αφετέρου με τις συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. Στον απόηχο της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης στα δημόσια νοσηλευτήρια, στις συσκέψεις αναμένεται να τεθούν οι θέσεις και τα αιτήματα των δύο πλευρών σε μια προσπάθεια θετικής κατάληξης και αποφυγής περαιτέρω μέτρων.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Υγείας, γίνονταν συζητήσεις ήδη πριν από την απεργιακή κινητοποίηση για να διευθετηθούν οι συσκέψεις αυτές. Σε ερώτηση ποια θα είναι τα θέματα συγκεκριμένα που θα απασχολήσουν τις συσκέψεις με την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, η ίδια πηγή σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση, αλλά αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Ως ζήτημα προτεραιότητας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε στον ΚΥΠΕ ότι είναι το αίτημα των εργαζομένων να πάρει θέση η κυβέρνηση, όσον αφορά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στον ΟΚΥπΥ, κατ’ αντιστοιχία και κατ’ αναλογία με ό,τι ισχύει σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, όπως είπε.

Εξήγησε ότι στη νομοθεσία που διέπει τον ΟΚΥπΥ αναφέρεται ότι μπορεί η εργοδότηση του προσωπικού να γίνεται με ατομικό συμβόλαιο ή συλλογική σύμβαση και επεσήμανε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η αναφορά αυτή σημαίνει πως δίνεται η επιλογή στον ΟΚΥΠΥ να επιλέξει τη μορφή εργοδότησης, καθώς και εάν τεκμαίρεται κάτι τέτοιο.

Ακολούθως, ο κ. Κούμας αντέκρουσε το επιχείρημα οικονομικού πλήγματος στον Οργανισμό, εφόσον ισχύσει η συλλογική σύμβαση, και σημείωσε ότι, όχι μόνο δεν θα πληγεί ο ΟΚΥπΥ, αλλά θα ωφεληθεί, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται σταθερότητα και οι συλλογικές συμβάσεις θα εξασφαλίζουν σταθερή παρουσία του προσωπικού, δημιουργώντας δομημένες κλινικές με συγκεκριμένη σύνθεση. Είπε, τέλος, ότι χρειάζεται ανασκόπηση του μοντέλου του ΟΚΥπΥ από την Πολιτεία, τόσο την εκτελεστική, όσο και τη νομοθετική εξουσία.

Εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, ο εκπρόσωπους Τύπου, Πάμπος Χαριλάου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Οργανισμός είναι θετικός στη σύναψη συλλογικής σύμβασης, όμως δεν μπορεί να τοποθετήσει τους εργαζόμενους σε κλίμακες αντίστοιχες του δημόσιου τομέα, καθώς αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, όπως είπε. Σημείωσε, τέλος, ότι ο Οργανισμός είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για μισθοδοτική αύξηση.