Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα έχει πολύ σύντομα η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς, που δημιουργήθηκε από τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στο προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Μετά και από τη χθεσινή οκτάωρη στάσης εργασίας των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, στην οποία συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ, η αρμόδια Υπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία για συνέχιση της προσπάθειας προς εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Υπουργός Υγείας θα απευθύνει πρόσκληση αρχικά στις συντεχνίες, ενώ ακολούθως θα συναντηθεί με τη ηγεσία του ΟΚΥπΥ, με την οποία σημειώνεται η επαφή της είναι συνεχής.

Καμιά κρούση προς το παρόν, λένε οι συντεχνίες

Πάντως, για την ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είχαν κάποια κρούση από την Υπουργό Υγείας για συνάντηση.

Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ  εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν έχουν λάβει προς το παρόν κάποια πρόσκληση σε συνάντηση, ωστόσο, στην περίπτωση που κληθούν θα ανταποκριθούν στον διάλογο «με καλή διάθεση», ώστε να βρεθούν τέτοιες λύσεις, που να τους επιτρέψουν την άρση της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων.

Είμαστε διαλλακτικοί αν ο ΟΚΥπΥ συμφωνήσει επί της αρχή, λέει ο Ματθαίου

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει πρόσκληση», σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που τους καλέσει η Υπουργός θα ανταποκριθούν με θετική διάθεση.

Το ενδιαφέρον μας, είπε, «στρέφεται πάντα στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό που θέλουμε να προασπίσουμε είναι την επαγγελματική αξιοπρέπεια των μελών μας».

Τόνισε πως οι συντεχνίες θα εμμένουν μέχρι τέλους στη θέση για ρύθμιση των όρων εργασίας με συλλογική σύμβαση, όπως στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς, για να προσθέσει πως εάν ο ΟΚΥπΥ συμφωνήσει επί της αρχής και αν δεν μπορεί για κάποιους λόγους να τα εφαρμόσει άμεσα «είμαστε διαλλακτικοί και συναινετικοί να βρούμε μια λύση».

Ο ΟΚΥπΥ εξάντλησε τον ρόλο του, λέει ο Γρηγορίου

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στη δική τους θεώρηση πλέον «ο ΟΚΥπΥ εξάντλησε τον ρόλο του».

«Με την έννοια ότι όταν έχεις διάλογο για 2,5 χρόνια και καταλαβαίνεις ότι την τελευταία στιγμή προσπαθεί κάποιος να σου παρουσιάσει την ίδια πρόταση ως καινούργια, απλά για να μην προχωρήσεις στα μέτρα, καταλαβαίνεις ότι ο συνομιλητής σου είτε δεν καταλαβαίνει το ζήτημα, είτε θέλει να θολώσει τα νερά», είπε συγκεκριμένα.

Τόνισε πως οι συντεχνίες από χθες απευθύνονται πλέον στην Υπουργό Υγείας, στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου «η κυβέρνηση πλέον θα πρέπει να λάβει θέση, γιατί ο ΟΚΥπΥ είναι Οργανισμός που ανήκει στο κράτος», σημειώνοντας πως «η απαίτηση για συλλογική σύμβαση είναι προϋπόθεση».

Ωστόσο, σημείωσε πως στη διάρκεια του διάλογου και σε επιμέρους ζητήματα οι συντεχνίες έδειξαν και θα δείξουν -αν χρειαστεί- πολλή ευελιξία, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό που δεν μπορούν να δείξουν ευελιξία είναι να έχουν εργαζόμενους, που να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό κατά τα άλλα, δηλαδή υπηρεσία υγείας και ιατρική φροντίδα και να είναι σε υποδεέστερη μοίρα από τους συναδέλφους τους, μέσα στον ίδιο τον ΟΚΥπΥ ακόμα και από τον υπόλοιπο ιατρικό τομέα».

Αυτό, είπε, «δεν μπορεί να γίνει και δεν θα έπρεπε να το αφήσουμε να γίνει -όχι μόνο οι συντεχνίες-κυρίως η πολιτεία. Είναι το πιο μεγάλο όπλο να έχουμε ένα ΓεΣΥ ολοκληρωμένο, αλλά και δημόσια νοσηλευτήρια, που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες τέτοιες».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση συνάντησης θα δώσουν στην Υπουργό χρονοδιαγράμματα, ο κ. Γρηγορίου είπε πως δεν θέλουν να τοποθετούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, για να σημειώσει πως κύριος και μοναδικός στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν είναι η απεργία, αλλά η εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που χθες έχει κλιμακωθεί η απεργία ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι απεριόριστος», για να προσθέσει πως «μπαίνουν φυσικά χρονοδιαγράμματα, λόγω της στάσης που τήρησε μέχρι τώρα ο ΟΚΥπΥ».