Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αδιακρίτως επιθέσεις και εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων βιασμών και μεταφοράς παιδιών στη Ρωσία.

«Η Επιτροπή κατέγραψε νέα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αντίστοιχα εγκλήματα σε περιοχές που περιήλθαν στον έλεγχό τους στην Ουκρανία» αναφέρεται σε έκθεση που διαβιβάσθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που απαριθμεί μεταξύ άλλων τις επιθέσεις στις πόλεις Ούμαν και Χερσώνα.

«Η Επιτροπή πρόσφατα κατέγραψε στοιχεία για τις επιθέσεις που έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους, όπως πολυκατοικίες, έναν σιδηροδρομικό σταθμό, καταστήματα και μια αποθήκη, προκαλώντας πολυάριθμες απώλειες».

Η Ρωσία αρνείται σθεναρά ότι διαπράττει θηριωδίες ή πλήττει αμάχους στην Ουκρανία.

Η επιτροπή δήλωσε ότι έχει καταγράψει περιπτώσεις βιασμών «με τη χρήση βίας ή ψυχολογικού εξαναγκασμού».

«Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν αφού οι δράστες εισέβαλαν στα σπίτια των θυμάτων. Τα θύματα ανέφεραν βιασμούς υπό την απειλή όπλου και απειλές ότι θα τα σκοτώσουν ή θα προκαλέσουν άλλη σοβαρή βλάβη στα θύματα ή στους συγγενείς τους», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής.

Η επιτροπή προσθέτει ότι έχει τεκμηριώσει τη μεταφορά 31 παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία τον περασμένο Μάιο και «συμπεραίνει ότι ήταν μια έκνομη απαγωγή και ένα έγκλημα πολέμου».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πήρε με τη βία Ουκρανόπουλα, λέγοντας ότι μετέφερε τα παιδιά που βρέθηκαν σε ορφανοτροφεία ή χωρίς γονική φροντίδα, στη Ρωσία για τη δική τους ασφάλεια και εγκατέστησε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα παιδιά σε συγγενείς τους εκεί.

Η ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την έκθεση της επιτροπής.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης τρεις περιπτώσεις στις οποίες οι ουκρανικές αρχές διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ατόμων τα οποία κατηγόρησαν για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.