Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας που βιώνει τη σφοδρότερη επίθεση από το Ισραήλ όλων των τελευταίων χρόνων. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητα με δεκάδες νέους νεκρούς, ενώ τα χτυπήματα στοχεύουν πλέον και στη Ράφα.

 

Βομβάρδισαν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γάζα - Αναφορές για δύο νεκρούς

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κεντρική πόλη ως «αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών».

«Πράσινο φως» για εισβολή στη Γάζα ανά πάσα στιγμή έχει ο ισραηλινός στρατός

Όλο και πιο επίσημες γίνονται οι πληροφορίες γύρω από την αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (19/10), ένας ακόμη αξιωματούχος, αποκάλυψε πως είναι απλά θέμα χρόνου το «χτύπημα» εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Ουσιαστικά, λίγες ώρες μετά τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος προετοίμασε τον IDF για την αμεσότητα της επίθεσης, ο υπουργός Οικονομίας, Νιρ Μπαράκατ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ABC News, τόνισε ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για το στρατιωτικό χτύπημα.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει το "πράσινο φως" για να εισέλθει στη Γάζα, όποτε αυτός είναι έτοιμος», δήλωσε στο ABC News το μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

Μάλιστα, ο Μπαράκατ, τόνισε πως «οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς».

Al Qahera News: «Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα θα ανοίξει αύριο Παρασκευή»

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες «πηγές», το κανάλι Al Qahera News μετέδωσε ότι «η Ράφα θα ανοίξει αύριο». Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι» - Ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Νετανιάχου: «Η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί, είναι το νέο ISIS - Πρέπει να πολεμήσει ο πολιτισμένος κόσμος ενωμένος»

«Η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί, είναι το νέο ISIS», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δηλώσεις του με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ στην Ιερουσαλήμ, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να τους πολεμήσουμε μαζί, ο πολιτισμένος κόσμος ενωμένος». 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παίρνοντας τον λόγο μετά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε: «υποστηρίζουμε απόλυτα το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να κυνηγήσει τη Χαμάς, να πάρει πίσω τους ομήρους, να αποτρέψει περαιτέρω εισβολές και να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά  του».

σουνακ νετανιαχου

Νεκρός στέλεχος της Χαμάς και διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας της Γάζας

Ο διοικητής των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας στη Γάζα Jehad Mheisen έπεσε νεκρός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές.

Οι IDF δεν έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Από την αρχή του πολέμου οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, και ειδικότερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ηγέτες της Χαμάς με σκοπό την εξολόθρευσή τους.

Διοικητης δυναμεων ασφαλειας χαμας

Νεκρή πολιτικός της Χαμάς στη Γάζα

Σύμφωνα με το ράδιο της Χαμάς, η Jamila Abdallah Taha al-Shanti έπεσε νεκρή μετά από επιδρομή των IDF. 

Πρόκειται για μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και την πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

306 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες και 203 όμηροι

Σύμφωνα με τις IDF 306 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τη μέρα της φρικτής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Ακόμα, τουλάχιστον 203 Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες είναι όμηροι από την Χαμάς στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί μετρούν επίσης 4.629 τραυματίες μετά την επίθεση της Χαμάς, ενημερώνει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Εκ των οποίων οι 12 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

3.785 Παλαιστίνιοι νεκροί και 12.493 τραυματίες

Το Υπουργείου Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους 3.785 Παλαιστίνιοι από την έναρξη του πολέμου ενώ 12.493 είναι τραυματίες.

Πάνω από 30 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 21 τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, η σειρά των χτυπημάτων έπληξε το συγκρότημα κατοικιών τριών πολυμελών οικογενειών στην πόλη Ράφα.

Επιδρομή Ισραήλ εναντίον στρατιωτικής θέσης σε Συρία - Πλήγματα και σε Λίβανο

Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα -Με 20 φορτηγά θα γίνει η αρχή

Τζο Μπάιντεν και αλ Σίσι συμφώνησαν χθες να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί αναβρασμός στον αραβικό κόσμο μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα σε νοσοκομείο.

Ουάσιγκτον και Κάιρο γνωστοποίησαν χθες ότι θα συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Χαμάς

Ο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πως «εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τόνισε χθες στο αμερικανικό CΝN πως η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Γάζα: Συνεχίζεται το blame game για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Το Ισραήλ ανάρτησε χθες στα social media νέο βίντεο, μέσω του οποίου ισχυρίζεται κατηγορηματικά ότι δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Γάζα.

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν χθες σκληρές εικόνες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Γάζα.

Πτώματα κείτονται δίπλα σε γκρεμισμένους τοίχους ενώ οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν ότι είναι δυνατόν.

Στη Χάγη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου

Η Παλαιστινιακή Ααρχή σκοπεύει να θέσει το θέμα μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και ενώ ολοκληρώνεται η 12η ημέρα του πολέμου.

Η Χάλα Άμπου Χασίρα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία, δήλωσε ότι «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου
Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να εμποδίσουμε περισσότερες τραγωδίες για αθώους πολίτες».

Από τη πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου, διότι η Χαμάς είναι ένα διαφορετικό είδος εχθρού. Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, η Χαμάς προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων»

Η φιλόδοξη επίσκεψη Μπάιντεν περιορίστηκε στη συμμετοχή του, στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και συναντήσεις με τις οικογένειες των ομήρων. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό και υπογράμμισε ότι δεν τον εκπροσωπεί η Χαμάς.

Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου έγινε από την άλλη πλευρά

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από το Ισραήλ ότι τα στοιχεία «δείχνουν» πως ο βομβαρδισμός (στο νοσοκομείο της Γάζας) οφείλεται σε «μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση», με το Ισραήλ να κατονομάζει την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «οι φρικαλεότητές της ξεπερνάνε και αυτές του ISIS» και ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη. Σημείωσε επίσης ότι η «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου».

Αναβρασμός σε αραβικό κόσμο και Δύση -Απειλεί με πετρελαϊκό εμπάργκο το Ιράν
Η αιματοχυσία στο νοσοκομείο Aλ Αχλί της Γάζας, με εκατοντάδες νεκρούς, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο αλλά και στη Δύση.

Το Ιράν απηύθυνε κάλεσμα στις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη νύχτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας στην Τεχεράνη, διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον της χώρας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.