Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Τη συνδρομή της Κύπρου για απομάκρυνση Αμερικανών υπηκόων από το εμπόλεμο Ισραήλ, ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αύριο αναμένεται να αναχωρήσει το πλοίο που θα τους μεταφέρει από το λιμάνι της Χάιφα. Ενδιαφέρον για το Εθνικό Σχέδιο «Εστία», προς απομάκρυνση ξένων υπηκόων μέσω Κύπρου, εξέφρασαν άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες, και οι ροές από την περιοχή αναμένονται ακόμα πιο μαζικές από αύριο Δευτέρα.

Μαζικές αναμένεται να είναι οι ροές υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο, από αύριο Δευτέρα, αφού πολλές χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, για παροχή διευκολύνσεων μέσω του εθνικού σχεδίου Εστία, ώστε όσοι πολίτες τους το επιθυμούν, να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Ισραήλ, τόσο διά θαλάσσης με πλοία, όσο και διά αέρος με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ανάμεσα στις χώρες που ζήτησαν τη συνδρομή της χώρας μας είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ καλεί Αμερικανούς υπηκόους, οι οποίοι δεν ανήκουν στο αναγκαίο προσωπικό, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, να σπεύσουν αύριο Δευτέρα στο λιμάνι της Χάιφα και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο ή άλλες ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες, με πλοία και αεροπλάνα.

«Ξεκινήσαμε να ναυλώνουμε ορισμένες πτήσεις για να δώσουμε στους πολίτες των ΗΠΑ τη δυνατότητα να αναχωρήσουν από το Ισραήλ για προορισμούς στην Ευρώπη. Από εκεί, θα μπορούν να κλείσουν τη πτήση τους για επιστροφή στη χώρα τους» ανέφερε η επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ Stephanie Hallett.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Κύπρου, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με άλλες χώρες που εκτιμούν τις ανάγκες και αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα χρειαστούν τη βοήθεια της Δημοκρατίας. Τέτοιες χώρες είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία, πέραν της Δανίας, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας που ήδη απομακρύνουν υπηκόους τους μέσω της χώρας μας.

Τα χαράματα έφτασαν στην Κύπρο, με στρατιωτικά μεταγωγικά που προσγειώθηκαν στη Λάρνακα, άλλοι 24 Βρετανοί υπήκοοι, μαζί με μερικούς υπηκόους τρίτων χωρών.