Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

H Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης ανακήρυξε Πρεσβευτή του Ποντιακού Ελληνισμού τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο σε τελετή, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ηλίας Ιορδανίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος Ποντίων αποφάσισε ομόφωνα την τιμητική αυτή διάκριση η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του Μακαριωτάτου στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στην με θέρμη ψυχής και ανιδιοτέλεια προώθηση της Ιστορίας και της μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.

«Η προσωπικότητα του Μακαριωτάτου αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση σε μια εποχή υλιστική που διακρίνεται για τον ατομικισμό και την κρίση αξιών», σημείωσε ο κ. Ιορδανίδης για να προσθέσει ότι: «η μακρά φιλία που συνδέει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου με την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης προκύπτει τόσο από την αγάπη τους προς την Ελλάδα, τον Πόντο και την Κύπρο, όσο και στη συνεργασία τους σε πολλές δράσεις τα τελευταία χρόνια που σκοπό έχουν να προάγουν την πολιτισμική κληρονομιά και την Ιστορία, ενισχύοντας τους δεσμούς του Κυπριακού και του Ποντιακού Ελληνισμού και μεταλαμπαδεύοντας στις νεότερες γενεές την αγάπη και το σεβασμό προς τους προγόνους μας και τις χαμένες πατρίδες».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ακολούθως και ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το κλειδί της Αργυρούπολης.

Ο Σύνδεσμος παρουσίασε προβολή ντοκιμαντέρ της ζωής και του έργου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τονίζοντας τους αγώνες του για το έθνος, τον πατριωτισμό και την φιλοπατρία του.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος χαιρέτησε  την εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ποντίων, για την ύψιστη τιμή που του απένειμαν.  Στην ομιλία του ανέφερε ότι, «Κύπρος και Πόντος διάγουν βίους παράλληλους και έχουν κοινά χαρακτηριστικά». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος τόνισε «οφείλουμε  να ανανήψουμε για να ανακόψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του Ελληνισμού. Αλίμονο αν πέσει», τόνισε.

O Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Ιορδανίδη εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου, αντίγραφο εικόνας του 16ου αιώνος.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς και τραγούδια.