Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

H προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση των δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα είναι πλέον θέμα ωρών, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Την ώρα που η διεθνής ανησυχία για την τύχη των αμάχων αυξάνεται, καθώς έληξε στις 16:00 το τελεσίγραφο των Ισραηλινών αρχών για να απομακρυνθούν προς το νότο. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και Ευρωπαίοι ηγέτες, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των αμάχων, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ανέφικτο να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μεταφορά τόσο μεγάλου πλήθους.

Ο ισραηλινός στρατός βρήκε πτώματα ομήρων στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας «πτώματα» ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Nωρίτερα εκπρόσωπος του στρατού είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 126 Ισραηλινοί κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μεγάλη επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες από τη Γάζα προς το Τελ Αβίβ

Μεγάλο κύμα επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες και στο Τελ Αβίβ εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου. 

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης, ότι ήχησαν και οι σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες και στο Ασκελόν.

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε υποδομές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα από επίθεσεις με drone εναντίον κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων στο νότιο Λίβανο και αρμάτων σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Τα πλήγματα κατά των τοποθεσιών της Χεζμπολάχ ήρθαν ως απάντηση σε σημερινά πυρά κατά των θέσεων των Ισραηλινών Στρατών στο βόρειο Ισραήλ.

Περίπου 30 όλμοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Mount Dov, σε μια επίθεση την οποία ανέλαβε αργότερα η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να παραμείνει εκτός πολέμου 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην παρασυρθεί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ελπίζουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επιφέρει την καταστροφή του Λιβάνου, γιατί αν γίνει πόλεμος εκεί το αποτέλεσμα δεν θα είναι λιγότερο», είπε ο Τζάτσι Χανέγκμπι κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Το Ισραήλ επικεντρωνόταν στον πόλεμο στη Γάζα, είπε ο Hanegbi, και «προσπαθούσε να μην παρασυρθεί σε πόλεμο δύο μετώπων».

Προετοιμάζεται για επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς».

«Τα τάγματα και οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να φτάσει στην καρδιά της Γάζας για να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρησιακές εκτιμήσεις γύρω από την επίθεση δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για μια συντονισμένη επιχείρηση που θα περιλαμβάνει επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Νετανιάχου σε ισραηλινούς στρατιώτες: Είστε έτοιμοι για την επόμενη φάση;

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε μονάδα πεζικού έξω από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο. Σε ανάρτηση του έγραψε πως«είμαστε με τους αγωνιστές μας στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη γραμμή. Είμαστε έτοιμοι».

Σε βίντεο που δημοσίευσε στην ίδια ανάρτηση ακούγεται να τους λέει: «Είστε έτοιμοι για την επόμενη φάση; Η επόμενη φάση έρχεται». Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαμάς: Χτυπήθηκε κομβόι πολιτών που έφευγε από τη βόρεια Γάζα 

Κομβόι πολιτών που έφευγε από τη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με τη Χαμάς. Ειδικότερα, χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή. 

Σύμφωνα με τη Χαμάς, αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έπληξε αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά. 

Χαμάς: 9 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εννέα αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αλλοδαποί, σκοτώθηκαν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ στο Telegram υποστηρίζουν ότι οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν».

Διορία μέχρι τις 16.00 για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς έδωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ έδωσε στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο νέα διορία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας στις 16.00 σήμερα.

Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Το Ισραήλ παρείχε δύο εναλλακτικές διόδους εκκένωσης μέχρι τις 16:00

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/10) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν δυο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις 10 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα, ώστε να πραγματοποιηθεί περαιτέρω εκκένωση.

Το τελεσίγραφο που είχε ορίσει ο ισραηλινός στρατός με χθεσινή του ανακοίνωση για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Γάζας εξέπνευσε σήμερα στις 7 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου). Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να άσκησαν πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην αποφασίσει την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα προτού διασφαλισθούν τρόποι ασφαλούς διόδου των αμάχων από το βόρειο τμήμα του θύλακα προς νοτιότερα και πέραν της θέση «Ουάντι Γάζα», που αποτελεί κοίτη χειμάρρου που διαχωρίζει την Λωρίδα της Γάζας στα δύο. Οι πληροφορίες περί αμερικανικών πολιτικών πιέσεων μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News τρεις ώρες προτού εκπνεύσει το ισραηλινό τελεσίγραφο.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε το κτήριο που στεγάζει το επιτελείο αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ο επικεφαλής του επιτελείου, Μαράντ Αμπού Μαράντ.

Τριμελής ομάδα ενόπλων που προσπαθούσε να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος από τον νότιο Λίβανο, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι πρόκειται για Παλαιστινίους που δρουν στον Νότιο Λίβανο και εκπαιδεύονται από την Χεζμπολάχ. Οι πληροφορίες περί της ταυτότητας των ενόπλων δεν επιβεβαιώνεται από λιβανικές ή παλαιστινιακές πηγές.

Ο στρατός του Ισραήλ βρήκε πτώματα ισραηλινών σε στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post δυνάμεις του στρατού βρήκαν τα πτώματα αγνοούμενων Ισραηλινών πολιτών κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, Την ίδια ώρα, η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη ανέφερε πως τουλάχιστον 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Από αυτήν τη στιγμή, οι IDF επιβεβαίωσαν ότι περισσότεροι από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», αναρτήθηκε στο Twitter.

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ 

Σειρήνες ήχησαν και πάλι το πρωί του Σαββάτου στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ, σημαίνοντας συναγερμό για εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέα διορία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τη βόρεια Γάζα στο νότο μέχρι τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ επίκεται η ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση των δυνάμεών της.

Σε μια ανάρτηση το Σάββατο στο Telegram, οι Ταξιαρχίες al-Qassam της Χαμάς ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «ρουκέτες στην κατεχόμενη πόλη Σντερότ» στο νότιο Ισραήλ.

Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξει η διάβαση της Ράφα σήμερα το απόγευμα

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκτεταμένα αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι διεξάγουν «εκτεταμένα» αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ μπορεί να «πυροδοτηθεί» ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.