Τηλεόραση Ραδιόφωνο
870

Την αποκάλυψη του ΑΝΤ1 ότι στο κατεχόμενο κοιμητήριο της Κερύνειας οι κατοχικές αρχές βεβηλώνουν τάφους Ελληνοκυπρίων επιβεβαίωσε ο τέως Δήμαρχος της πόλης Γλαύκος Καριόλου. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο κ. Καριόλου είπε πως αυτή η τακτική εφαρμόζεται τα τελευταία 7-8 χρόνια και παρά τις καταγγελίες προς τα Ηνωμένα Έθνη οι κατοχικές αρχές συνεχίζουν να θάβουν ξένους υπηκόους σε τάφους Ελληνοκυπρίων και να πετάνε τα οστά που προϋπήρχαν θαμμένα.

Το θέμα αποκάλυψε η τηλεόραση του ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ του Μάριου Αδάμου στις 10 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καριόλου απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου στο Μέρα Μεσημέρι, πως μπορούμε να δράσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση, απάντησε πως το χειρότερο είναι πως δεν μπορούμε να αντιδράσουμε πρακτικά και αποτελεσματικά. «Η διοίκηση στα κατεχόμενα κάνει ότι θέλει. Είναι τα τελευταία 7-8 χρόνια που γίνεται αυτή η πρακτική στην βορειοανατολική γωνία του κοιμητηρίου της Κερύνειας αλλά και σε κάθε χωριό της επαρχίας. Ξεθάβουν δικούς μας ανθρώπους και θάβουν ξένους. Συνήθως τα ονόματα που διαβάζουμε είναι σλαβικά», ανέφερε.

Όπως είπε, οποιεσδήοτε παραστάσεις έγιναν στο παρελθόν κυρίως προς τα Ηνωμένα Έθνη, έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.  

Ο κ. Καριόλου ανέφερε πως ο πόνος των ανθρώπων που βλέπουν τα οστά των δικών τους ανθρώπων να ξεθάβονται είναι μέγαλος. «Προσπαθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, να φωτογραφίζουμε όσα γίνονται και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να υπάρξει κόστος στην τουρκική κατοχή» συμπλήρωσε, σημειώνοντας «Αυτοί μάλιστα θάβουν ανθρώπους που πιστεύουν ότι σε περίπτωση που διαμαρτυρηθούμε θα δημιουργήσουμε πρόβλημα με τις χώρες τους. Αρχικά άρχισε να διαδίδεται ότι θάβουν Ρώσους, μετά ότι θάβουν Αμερικανούς και ύστερα ότι θάβουν Άγγλους», είπε.

Στην ερώτηση, τα οστά που ξεθάβουν που τα βάζουν, απάντησε: «Τα πετάνε. Στο διπλανό κοιμητήριο στο Καράκουμι, πριν σχεδόν δέκα χρόνια είχαν μπει εκσκαφείς και κατέσκαψαν ολόκληρο το κοιμητήριο και κρανία και οστά είχαν κυλήσει μέσα στον ποταμό. Οι παραστάσεις που έγιναν, ακόμα και από τον βουλευτή Κερύνειας Μάριο Μαυρίδη, δυστυχώς δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα».   

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, στο κοιμητήριο της κατεχόμενης Κερύνειας, εκτός από τη βεβήλωση, με τους διαλυμένους σταυρούς και τις σπασμένες ταφόπλακες, τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, γίνονται και μαζικές εκταφές λειψάνων Ελληνοκυπρίων που είχαν ταφεί πριν από τον Ιούλιο του 1974 στο κοιμητήριο, με σκοπό τον ενταφιασμό ξένων Ορθοδόξων, κυρίως Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι διέμεναν παράνομα στα κατεχόμενα και απεβίωσαν.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 και στις οποίες απεικονίζεται τούρκος έποικος να προχωρεί σε εκταφή οστών Ελληνοκυπρίου από τάφο.

Στη συνέχεια στο ίδιο χώρο τάφηκε, όπως αποδεικνύεται από μεταγενέστερη φωτογραφία, Ρώσος ο οποίος απεβίωσε στα κατεχόμενα.

Στη βόρειο-ανατολική γωνιά του κοιμητηρίου επί της λεωφόρου Γλάδστωνος στην ενορία της Πάνω Κερύνειας, υπάρχουν και άλλοι πρόσφατοι τάφοι με σλαβικά ονόματα, εκεί όπου προηγουμένως ήταν θαμμένοι Ελληνοκύπριοι.

Οστά ελληνοκυπρίων, όπως φαίνεται και στα φωτογραφικά τεκμήρια που πρόβαλε ο ΑΝΤ1, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν διασκορπισμένα σε πολλά σημεία του κοιμητηρίου.