Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άγιος Φανούριος Κερύνεια

Από τη μια ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, εκμεταλλευόμενος πολιτικά την επίθεση από ανεγκέφαλους σε τζαμί στη Λεμεσό, φωνάζει για λησμονιά της ανεκτικότητας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και κάνει λόγο για καταπάτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης, και την ίδια ώρα το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε Χριστιανούς Ορθόδοξους, να τελέσουν δεκαπεντάλεπτη παράκληση, έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, στις ακτές της κατεχόμενης Κερύνειας, και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Κερυνειας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου.

«Το αίτημα μας έγινε μέσω τον Ηνωμένων Εθνών στις 4 Αυγούστου και η απάντηση ήρθε την Παρασκευή γύρω στις 5 το απόγευμα, ότι αρνείται το καθεστώς να μας επιτρέψει να πάρουμε ιερέα να κάνουμε την παράκληση.», δήλωσε ο Κλεάνθης Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της Ιστορικής Κίνησης «Άγιος Φανούριος Κερύνειας». 

Η Ιστορική και Θρησκευτική Κίνηση Άγιος Φανούριος Κερύνειας, εκφράζει τη λύπη και τη δυσαρέσκεια της για την αδικαιολόγητη άρνηση, από τον κατοχικό στρατό, να επιτρέψει την τέλεση της παράκλησης.

Και αυτό παρόλο που στις 8 Αυγούστου η Κυπριακή Δημοκρατία επέτρεψε τη διέλευση από τις ελεύθερες περιοχές, χωρίς έλεγχο, περίπου χιλίων Τουρκοκύπριων οι οποίοι μετέβησαν στα Κόκκινα, επιτρέπει καθημερινώς τη διέλευση μουσουλμάνων για προσκύνημα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στην Λάρνακα, ενώ προχθές Παρασκευή στη Λεμεσό δεκάδες μουσουλμάνοι, ανάμεσά τους και Τουρκοκύπριοι, έστρωσαν χαλιά για να προσευχηθούν, έξω από το νέο Τζαμί, κλείνοντας τον δρόμο, χωρίς να ενημερώσουν την Αστυνομία, και προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και αντιδράσεις πολιτών.

«Βλέπουμε στις ελεύθερες περιοχές τους μουσουλμάνους που κατοικούν στην Κύπρο να κάνουν τις θρησκευτικές τους τελετές χωρίς κανένα εμπόδιο, ενώ εμάς δεν μας επιτρέπουν και μας βάζουν κωλύματα συνεχώς και έρχονται τελευταία στιγμή να μας ενημερώσουν ότι δεν θα μας επιτρέψουν.» προσθέσε ο κ. Ερωτοκρίτου. 

Η Ιστορική Κίνηση, η οποία προγραμμάτιζε και δρομολόγια λεωφορείων για τη μεταφορά πιστών στο εξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου, στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, σημειώνει πως οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης πρέπει να είναι αμφίδρομες, και δεν έχουν αποτέλεσμα όταν προέρχονται μόνο από την μία πλευρά γιατί οδηγούν σε συνεχείς υποχωρήσεις.