Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τέσσερις πυλώνες δράσης για δυνατότητα αύξησης εσόδων και εξοικονομήσεις σε λειτουργικά έξοδα του ΟΚΥπΥ αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συμμετοχή του Οργανισμού, της Υπουργού Υγείας, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων παραγόντων. Τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και η σύσκεψη θα επαναληφθεί για αξιολόγηση.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη η Υπουργός Υγείας είπε ότι έγινε ανάλυση δράσεων από πλευράς ΟΚΥπΥ για σκοπούς εξοικονόμησης εξόδων και αύξησης εσόδων και δόθηκε μια πολύ αναλυτική κατάσταση σε ότι αφορά κυρίως στα θέματα περιορισμού εξόδων και αύξηση εσόδων μέσα από δράσεις που βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες.

Αυτοί αφορούν τις εσωτερικές δράσεις, τις εξωτερικές δράσεις, τις συμφωνίες με τους οργανισμούς και συμφωνίες εναρμόνισης κόστους σε σχέση με ιδιωτικό τομέα.

«Η ανάλυση ήταν αρκετά κατανοητική και χρειάζεται όμως συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για παρακολούθηση αυτών των δράσεων, και άρα θα συσταθεί μια επιτροπή που θα παρακολουθεί σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ σε τακτά χρονικά διαστήματα και με αυτή συνεργασία θεωρούμε ότι θα φέρουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια σύσκεψη εκ νέου», ανέφερε η κ. Κανάρη.

Είπε ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο σχέδιο δράσης που θα ακολουθηθεί και «πιστεύουμε ότι θα επιφέρει αποτελέσματα, είμαστε αισιόδοξοι, με μια σωστή συνεργασία και σίγουρα και η συνεργασία του ΟΑΥ σε αυτές τις δράσεις θα ενισχύσει αυτή την αποτελεσματικότητα».

Για το ΓΝ Λεμεσού και την κατάταξή του σε κατηγορία 2 η Υπουργός είπε ότι θα έχει σύσκεψη τη Δευτέρα για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση λύσεων με τη βοήθεια του ΟΚΥπΥ, στη βάση της ενίσχυσης του δημόσιου νοσηλευτηρίου σε ότι αφορά ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Στη σύσκεψη θα παρακαθίσουν η Διεύθυνση και Διοίκηση του Νοσοκομείου, ο ΟΚΥπΥ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ερωτηθείσα γιατί αναβλήθηκε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΑΥ απάντησε ότι αναβλήθηκε λόγω περιορισμένου χρόνου του Προέδρου και θα γίνει ή αύριο ή Δευτέρα.

Λεπτομερές σχέδιο δράσης από ΟΚΥπΥ για οικονομική ευρωστία

Ο Κύπρος Σταυρίδης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, αναφέρθηκε σε πολύ εποικοδομητική σύσκεψη που ακολούθησε τις συσκέψεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Ανέφερε ότι παρέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λεπτομέρες σχέδιο δράσης που αφορούσε κυρίως την δυνατότητα αύξησης εσόδων και δράσεις για εξοικονομήσεις, κυρίως σε λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού.

«Στόχος μας είναι να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά και να εγγυηθούμε την οικονομική του ευρωστία θέτοντας τον σε στέρεες βάσεις για το καλό τόσο των ανθρώπων μας όσο και της κοινωνίας, χωρίς να θυσιάζουμε σε καμία περίπτωση την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας», ανέφερε.

Ο κ. Σταυρίδης είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους συνέστησε να οργανωθούν ομάδες εργασίες για παρακολούθηση αυτών των δράσεων από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, «την οποία (σύσταση) εμείς αποδεκτήκαμε μετά χαράς, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις ομάδες εργασίας θα αναδειχθεί και το έργο του ΟΚΥπΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις σε μεταγενέστερο στάδιο και επί του παρόντος θα αρχίσουν με αυτές τις ομάδες εργασίας για παρακολούθηση των δράσεων. Εξήγησε ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και έχουν τεθεί και συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι για αυτές τις δράσεις.

«Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε γιατί ο οργανισμός προχωρεί μπροστά με σταθερά βήματα. Και θα πάμε πολύ καλά στο εγγύς μέλλον», είπε.

Σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα του ΓΝ Λεμεσού και η υποβάθμισή σε κατηγορία 2 ή διαφορά με τον ΟΑΥ για τις αμοιβές των νοσηλευτηρίων απάντησε ότι το έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το θέμα.

Εξήγησε ότι η κατάταξη των νοσηλευτηρίων σε κατηγορίες είναι στα πλαίσια διαπραγμάτευσης και συζήτησης με τον ΟΑΥ «και σε καμία περίπτωση εμείς δεν αποδεχθήκαμε αυτή την κατηγοριοποίηση».

«Και ειδικά για το ΓΝ Λεμεσού έχουμε μια σύσκεψη τη Δευτέρα που συγκάλεσε η Υπουργός Υγείας μαζί με την Διεύθυνση και Διοίκηση του ΓΝ Λεμεσού και είναι μέσα στα πλάνα μας για το πως θα αναβαθμίσουμε το ΓΝ Λεμεσού. Έρχεται μια μεγάλη επένδυση στις υποδομές του και τον εξοπλισμό του και σε ανθρώπινο δυναμικό», κατέληξε.