Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηγωηυ

«Τέλος» στις ακραίες και προκλητικές συμπεριφορές επιθυμεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας και σε σύσκεψη που πραγματοποίησε πάρθηκαν αποφάσεις που αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινωθούν. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στη σύσκεψη αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «μιλάμε για ανηλίκους και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ευρύτερα γιατί αυτές είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες παρακολουθούμε χρόνια και γι’ αυτές έχουμε πλάνο».

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο ενδιαφέρεται για όλα τα παιδιά, σημειώνοντας: «έχουμε δει μαθητές θεατές σε περιπτώσεις βίας και παραβατικότητας και μας ανησυχεί».

Μίλησε για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αφού η βία και η παραβατικότητα παρατηρείται ευρύτερα και όχι μόνο στα σχολεία και αυτά τα παιδιά προέρχονται από μια οικογένεια, έχουν θέματα συνήθως στο σπίτι, κοινωνικά θέματα κ.α.

Τι θα κάνει το Υπ. Παιδείας και τα σχολεία

Τεράστιο πρόβλημα θεωρεί η υπουργός το γεγονός ότι δεν καταγράφονται περιστατικά για να μην επηρεαστεί η φήμη του σχολέιου στα οποία συμβαίνουν.  «Εμείς θέλουμε να υπάρξει εξωστρέφεια προχωρούμε με επιμορφώσεις και ενημερώσεις του διευθυντικού προσωπικού έτσι ώστε και να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα πιθανά περιστατικά και κυρίως να μπορέσουν να το αναφέρουν αμέσως για να μπορούμε να αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας όπου ομαδικά κατεβαίνουν στο σχολείο μόλις υπάρξει τέτοιου είδους αναφορά αλλά και στην ομάδα άμεσης παρέμβασης που εξειδικευμένα προσφέρει βοήθεια στο παιδί, στους συμμαθητές κυρίως όμως στο σχολείο.

Πρόσθεσε ότι, υπάρχει ήδη παρατηρητήριο για τη βία. Ένας εκσυγχρονισμένος μηχανισμός στον οποίο μπορούν να καταγράφονται περιστατικά βίας και κάλεσε τα σχολεία να τον αξιοποιούν.

Πράματα και θάματα

Με μαχαίρια, ψαλίδια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα έφτασαν να κυκλοφορούν μαθητές στα σχολεία όπως έγραψε πρόσφατα και το Ant1live. Κληθείσα η κ. Μιχαηλίδου να σχολιάσει τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε ότι, «υπάρχει σχέδιο δράσης σε περιπτώσεις κρίσεων σύμφωνα με το οποίο στηρίζεται από την υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας και από την ομάδα βίας και παραβατικότητας του σχολείου».

Τόνισε τη σημασία του να επιμορφώνονται από πολύ νωρίς τα παιδιά και να μην φτάνουμε στο σημείο του λυκείου και της τεχνικής σχολής όπου μπορεί να δούμε πιο ακραία περιστατικά.

Όσα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου στον ΑΝΤ1: