Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανωτατο δικαστηριο

Την άμεση απελευθέρωση Παλαιστινίου ο οποίος κρατείτο για περισσότερο από ένα χρόνο για σκοπούς απέλασης αποφάσισε με την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus ad Subjiciendum το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Παλαιστίνιος, υπήκοος Λιβάνου, κάτοχος Λιβανέζικου διαβατηρίου τελούσε από τις 30 Σεπτεμβρίου, 2022 υπό κράτηση, δυνάμει εκδοθέντων διαταγμάτων κράτησης και απέλασής του. Η απέλασή του μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή με το Δικαστήριο να κρίνει με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του πως η αποτυχία των δύο προσπαθειών για απέλαση του, δεν μπορεί να χρεωθεί σε αυτόν.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή τη θέση του αιτητή πως δεν είναι δυνατόν να παραμένει επ΄ αόριστον υπό κράτηση, χωρίς να υπάρχει προοπτική απομάκρυνσης του αλλά και τη θέση του πως διαδικασία απομάκρυνσης δεν διεξάγεται «με τη δέουσα επιμέλεια και ως εκ τούτου, η διοικητική κράτηση παύει να είναι δικαιολογημένη».

Υποδεικνύοντας πως ο αιτητής δεν ζήτησε με την υπό εκδίκαση αίτηση να κηρυχθούν τα διατάγματα κράτησης και απέλασης του άκυρα ή παράνομα αλλά εξέφρασε τη θέση ότι ο διαρρεύσας, για σκοπούς απέλασης, χρόνος κράτησής του, ο οποίος υπερβαίνει το ένα έτος, καθιστά εν προκειμένω την κράτηση του παράνομη, το Δικαστήριο σημείωσε πως μέχρι και την ημερομηνία της απόφασης του στις 5 Οκτωβρίου, 2023, δεν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση εκ μέρους της Πρεσβείας του Λιβάνου για μια επιβεβαίωση που χρειάζεται για να προχωρήσει η διαδικασία απέλασης.

«Πρόγνωση για το πότε θα εξασφαλιστεί, και αν θα εξασφαλιστεί αυτή η επιβεβαίωση, για να προχωρήσει η διαδικασία επαναπατρισμού του αιτητή, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται εδώ και ένα έτος, δεν υπάρχει» προστίθεται στην απόφαση.

Εν κατακλείδι το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αχλύς που επικρατεί στην εξασφάλιση της πιο πάνω επιβεβαίωσης, όχι κατ΄ απομόνωση, αλλά λαμβανομένου υπόψη του όλου ιστορικού της υπόθεσης, συνηγορεί εν προκειμένω υπέρ της ελευθερίας του αιτητή και πως η συνέχιση της κράτησης του τελευταίου δεν δικαιολογείται πλέον, και κατ΄ επέκταση η κράτησή του κρίνεται παράνομη.

Σημειώνεται ότι το προνομιακό ένταλμα Habeas Corpus ad Subjiciendum αφορά διαδικασία με την οποία επιδιώκεται η άμεση απελευθέρωση ενός αιτητή από παράνομη ή αδικαιολόγητη κράτηση, σε φυλακή ή σε ιδιωτικό χώρο, από Αρχή ή ιδιώτη.