Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαρτης πυλα

Κινητικότητα επικρατούσε σήμερα από το πρωί στην Νεκρή Ζώνη πάρα την Πύλα.  Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από κυβερνητικές πηγές,  καταγράφηκαν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις σε πρόχειρες υποδομές και παρατηρητήρια που ανέπτυξαν στο  οροπέδιο Πλάτη οι κατοχικές δυνάμεις. Κινήσεις  που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές παραπέμπουν σε προετοιμασίες για απόσυρση εξοπλισμού και προσωπικού από την περιοχή.

Σίμος Μυτίδης – Κοινοτάρχης Πύλας

«Αποχώρησαν τρία από τα τέσσερα προσωρινά οδοφράγματα που είχαν στήσει μετά τα επεισόδια τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τους τ/κ. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα το οποίο ελπίζουμε μέχρι αύριο να φύγει και αυτό»

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πλαίσιο  Συναντίληψη που υπογράφηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και χωριστά με την ΚΔ και τις κατοχικές αρχές, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αποσύρει από την Νεκρή Ζώνη προσωπικό του κατοχικού στρατού και των λεγόμενων σωμάτων ασφαλείας του ψευδοκράτους και να ξηλώσεις τις όποιες υποδομές, κατασκεύασε το τελευταίο διάστημα. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και σίγουρα πριν από τις 23 Οκτωβρίου ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν, όπως συμφωνήθηκε, τα κατασκευαστικά έργα στη περιοχή. Η κατασκευή του δρόμου από το Άρσος στην Πύλα  και η πρώτη φάση  διαχωρισμού οικοπέδων στα βόρεια το μικτού χωριού.

Σίμος Μυτίδης – Κοινοτάρχης Πύλας

«Όσοι δεν έχουν οποιαδήποτε εργασία να κάνουν θα πρέπει να αποχωρήσουν»

Το πλαίσιο συναντίληψης να υπενθυμίσουμε δεν καλύπτει το φυλάκιο που κατοχικές δυνάμεις, κατά παραβίαση του στάτους κβο εγκατέστησαν στο όρια της Πύλας από τον Δεκέμβριο του 1974.                 

Την επίτευξη συναντίληψης στην περιοχή της Πύλας  χαιρέτισε και Ουάσιγκτον.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ καλωσόρισε την είδηση ότι επιτεύχθηκε συναντίληψη για σταθεροποίηση στην περιοχή της Πύλας στην Κύπρο, επαίνεσε τη δουλειά των δυο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών και παρότρυνε για επόμενα βήματα προς οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Παραμένουμε  κατέληξε υποστηρικτικοί στο διορισμό  απεσταλμένου των ΗΕ για να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη το Προεδρικό δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τουρκικό και Τ/κ τύπο σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει τον διορισμό απεσταλμένου στο κυπριακό και πως το όνομα του διαβιβάστηκε ήδη στις δυο πλευρές.