Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Για τη δημιουργία του Υφυπουργείο Μετανάστευσης ενημέρωσε την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνους Ιωάννου, σημειώνοντας πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Εσωτερικών

«Θεωρούμε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού. Η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα υφυπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη όσο αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των τμημάτων».

Επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα των αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών αλλά και παρατηρήσεις για την έλλειψη προνοιών ένταξης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Άριστος Δαμιανού – Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών

«Από το κυβερνητικό νομοσχέδιο απουσιάζει συνολικά η πτυχή της ένταξης, υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε ότι αφορά το ρόλο της Αστυνομίας αλλά και το ρόλο των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας που είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την προσπάθεια».

Εκκρεμεί επίσης η ένταξη ή μη της Αστυνομίας και ειδικότερα της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφυπουργείο, κάτι για το οποίο η Νομική Υπηρεσία εκτιμά ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Με την βουλή να ζητά επανεξέταση του ζητήματος.

Νίκος Λοϊζίδης – Πρόεδρος Συντεχνίας «Ισότητα»

«Εάν θέλετε αστυνομικούς μόνιμους στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, διπλασιάστε τον αριθμό των προσλήψεων για το 2024 στην Αστυνομία».

Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές σημείωσαν ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας.