Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Την κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση, της υποχρέωσης εξασφάλισης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις, είναι η βασική αλλαγή που προβλέπεται μεταξύ των 22 μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση με στόχο τη μείωση του χρόνου εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων.

«Στην ουσία, θα γίνεται ένας επιτόπιος έλεγχος και την ευθύνη θα αναλαμβάνει ο μελετητής. Άρα με την εξάλειψη της ανάγκης υποβολής πολεοδομικής και οικοδομικής αίτησης, ο καθένας θα προχωρά πλέον με τα δικά του χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ως μικρές αναπτύξεις ορίζονται οι οικίες ανεξαρτήτως μεγέθους και μικρές πολυκατοικίες εκείνες που είναι από 8 μέχρι 10 διαμερίσματα.

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Νομική Υπηρεσία, για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή. Ενώ παράλληλα με τα μέτρα θα προχωρήσει η πρόσληψη 105 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για να στελεχώσουν εν πρώτης τις υφιστάμενες πολεοδομικές αρχές και στη συνέχεια τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης.

«Από την έλλειψη, αυτή τη στιγμή, των ατόμων αυτών, προκύπτουν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επομένως, η πρόσληψη των ατόμων, η κατάργηση της ανάγκης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας -όταν και εφόσον ψηφιστεί- και τα άλλα 21 μέτρα που έχουν σχέση με εσωτερικές ρυθμίσεις, θα απαμβλύνουν πολύ το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των μέτρων είναι η 1η Ιουλίου 2024, όταν θα τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.