Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οιξ

Ανατροπή στην αιτία θανάτου του 24χρονου Κυριάκου Όξινου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο θάνατος του οφείλεται τελικά σε «σφαιρίδια» και νιτρική αμμωνία που εκτοξεύθηκαν από αερόσακο μάρκας Τακάτα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι, η μητέρα του Κυριάκου, Μαρία Λούη, ανέφερε ότι, «ως οικογένεια που έχουμε βιώσει και βιώνουμε αυτό το τραγικότατο περιστατικό έχουμε κάνει κάποιες έρευνες και έχει διαπιστωθεί ότι τελικά η αιτία θανάτου του Κυριάκου ήταν οι ελαττωματικοί αερόσακοί».

Πρόκειται όπως είπε για δημόσιο σκάνδαλο και έχει κλείσει αυτή η εταιρία λόγω των πολλών αποζημιώσεων και αγωγών που έχουν γίνει λόγω δεκάδων θανάτων και εκατοντάδων σοβαρότατων τραυματισμών.

Αυτή τη στιγμή ο φάκελος βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε εάν υπάρχουν ευθύνες λόγω μη σωστής ενημέρωσης να αποδοθούν.

«Μου έχει γίνει στόχος ζωής να γνωστοποιηθεί στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας η επικινδυνότητα των αερόσακων Τακάτα, οι οποίοι δεν χρειάζεται να γίνει ένα σοβαρό ατύχημα για να εκραγούν και να βγάλουν θραύσματα από μέταλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Αστυνομίας

«Η έρευνα ξεκίνησε από την οδική σύγκρουση που έγινε τον Ιανουάριο και στα πλαίσια των καθηκόντων μας διερευνήσαμε την υπόθεση και θεωρώ ότι τα αίτια θανάτου προέκυψαν από τη δική μας έρευνα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι».

Τρόπος ενημέρωσης

Αναφορικά με τη διαδικασία, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Ελένη Πίπη Χατζηκώστα, εξήγησε πως, «όταν ο διανομέας του κατασκευαστή δηλαδή ο εισαγωγέας των οχημάτων λαμβάνει ειδοποίηση από τον κατασκευαστή του οχήματος ότι ένα αυτοκίνητο πρέπει να κάνει ανάκληση τότε ο εισαγωγέας θα έρθει στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα λάβει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος και θα τον ενημερώσει ανάλογα».

«Ο ιδιοκτήτης οφείλει αφού λάβει την ειδοποίηση να πάει γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Σημείωσε ότι, «μετά από τα δυστυχήματα που συνέβησαν προχωρήσαμε στη λήψη δύο ασφαλιστικών δικλίδων».

1. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν παρουσιάσει το όχημα του στον εισαγωγέα, οι εισαγωγείς μας ενημερώνουν και τότε αμέσως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών βάζει στο μηχανογραφικό σύστημα εμπόδιο στο όχημα το οποίο δεν έχει πάει για ανάκληση.

2. Ταυτόχρονα με την ειδοποίηση του εισαγωγέα στέλνεται sms στον ιδιοκτήτη του οχήματος που δεν έχει πάει για ανάκληση.

Η προειδοποίηση της Rapex για επικίνδυνα καταναλωτικά αγαθά  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Αλέξης Άννινος, εξήγησε τη διαδικασία ενημέρωσης που γίνεται από τους ίδιους και τόνισε πως τις ανακλήσεις οφείλει να τις πληρώνει ο κατασκευαστής και όχι οι ίδιοι οι οδηγοί.