Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ujyt

Κατά δεκάδες έρχονται και φεύγουν από την Κύπρο και το Κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας στη Λάρνακα, οι Ισραηλινοί με τις οικογένειες τους.

Η είσοδος του κέντρου γεμάτη αποσκευές. Ανθρώπων που, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Αρχιραββίνος της Κύπρου, είτε αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Κύπρο, είτε κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στη χώρα μας, πριν επιστρέψουν στο Ισραήλ ή μεταβούν σε άλλες χώρες όπου είναι και η οικογένεια τους.

Αρχιραββίνος της Κύπρου

«Παιδιά κοιμούνται παντού εδώ (στο γραφείο μου). Φτάνουν στην Κύπρο με όποια πτήση αναχωρεί από το Ισραήλ προς Λάρνακα ή Πάφο. Δύο από τα κέντρα μας είναι γεμάτα με τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που αναζητούν φαγητό, αναζητούν χώρους για να κοιμηθούν ή να ξεκουραστούν και προσπαθώντας να βρουν την επόμενη πτήση για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Μεταξύ αυτών και στρατιώτες που θέλουν να ενωθούν με τους φίλους τους και είναι έτοιμοι να πάνε να προστατέψουν το λαό του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον Αρχιραββίνο Ράσκιν τα ξενοδοχεία στη Λάρνακα είναι υπερπλήρη και για το λόγο αυτό τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας έχουν αποταθεί στο δήμαρχο Λάρνακας για εξεύρεση επιπλέον δομών φιλοξενίας.

«Τις τελευταίες τρεις μέρες, εκτιμούμε ότι περισσότερες από δύο χιλιάδες οικογένειες Εβραίων έφτασαν στην Κύπρο», ανέφερε.

Μερικοί πήγαν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, ενώ άλλοι φιλοξενούνται από μέλη της κοινότητας.

Σλομι Καριφ – Ισραηλινός κάτοικος Κύπρου

«Δύο χιλιάδες άτομα είναι πολλά για να τα υποδεχτείς και να τα φιλοξενήσεις όλα. Γι’ αυτό ζητούμε βοήθεια από τις τοπικές αρχές, από τους καλούς μας φίλους εδώ στην Κύπρο να κάνουν ότι μπορούν ώστε να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα».

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Κύπριοι είναι σύμφωνα με τον Αρχιραββίνο συγκινητική.

Όπως ανέφερε στην κάμερα του ΑΝΤ1, συνεχώς λαμβάνει μηνύματα συμπαράστασης από άτομα που ρωτούν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν.

Μαρτυρίες – σοκ

Με συγκλονισμό περιγράφουν τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ, μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο.

Οι μαρτυρίες τους αποτυπώνουν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου.

Σλομι Καριφ – Ισραηλινός κάτοικος Κύπρου

«Βίασαν. Σκότωσαν. Απήγαγαν μωρά, γυναίκες, παιδιά.  Έκαιγαν σπίτια, όταν δεν μπορούσαν να μπουν μέσα. Έκαιγαν σπίτια, ενώ μέσα ήταν ολόκληρη οικογένεια. Όταν είδα χθες βίντεο, όταν ο αδερφός μου βοηθούσε στη μεταφορά σορών από τα πεδία μάχης. Σοκαρίστηκα με αυτά που είδα».

Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω ως άνθρωπος τι περνά ο λαός του Ισραήλ αυτές τις κρίσιμες ώρες, κατέληξε ο αρχιραββίνος Ράσκιν.