Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται τα κυρτώματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, αφού όπως διαπιστώθηκε παρά τα οφέλη που προσφέρουν στην οδική ασφάλεια, πολλά είναι και τα προβλήματα που δημιουργούν.

«Δημιουργούν και περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα και οχληρία στην περιοχή, συνεπώς προτιθέμεθα να αντικαταστήσουμε τα κυρτώματα αυτά με άλλα μέτρα ύφεσης οδικής κυκλοφορίας, δηλαδή να μειώσουν την ταχύτητα και να αναγκάσουν τους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στο χώρο που κινούνται», σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Το αίσθημα της οδικής ασφάλειας θα παραμείνει υψηλό ξεκαθαρίζει ο κύριος Βαφεάδης, αφού τα κυρτώματα θα αντικατασταθούν με άλλα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, όπως είναι η χρήση συστήματος φωτοεπισήμανσης, των γνωστών καμερών της Τροχαίας, νησίδες και άλλοι τρόπου που θα συμβάλουν στη μείωση της ταχύτητας των οδηγών.

«Μπορεί να είναι πλακόστρωτα, μπορεί να είναι άλλα μέτρα ύφεσης στην ταχύτητα, ανάλογα με την περίπτωση, ανάλογα με το πόσο πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα, ανάλογα θα είναι και τα έργα», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, τα κυρτώματα έξω από σχολικές μονάδες και σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη διακίνηση πεζών θα παραμείνουν. Ωστόσο θα διαμορφωθούν με τις σωστές προδιαγραφές.

«Υπάρχουν περίπου 2,500 χιλιάδες κυρτώματα Παγκύπρια. Δεν θα αφαιρεθούν όλα από τον πρώτο χρόνο, θα είναι μια δράση η οποία θα πάρει χρόνια να υλοποιηθεί, αλλά ελπίζουμε ότι με την πρώτη αντικατάσταση, θα αντιληφθούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες το όφελος και θα προχωρήσουν πιο γρήγορα», επισήμανε ο κ. Βαφεάδης.

Με βάση τον προϋπολογισμό θα διατεθεί κονδύλι 100 χιλιάδων ευρώ για την πρώτη πιλοτική φάση το 2024. Ενώ όπως εξήγησε ο Υπουργός οι δρόμοι στους οποίους υπάρχουν τα περισσότερα κυρτώματα είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών και ήδη υπήρξε ενδιαφέρον από ένα Δήμο στην επαρχία Λευκωσίας να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα.