Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κπ

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν με τους νεκρούς από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου να ανέρχονται σε εκατοντάδες και τα Ηνωμένα Έθνη να μιλούν ακόμη και για 320 θύματα.

Το χτύπημα των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στα δυτικά της χώρας, το Σάββατο, με τον αριθμό των τραυματιών να δημιουργεί επίσης τρόμο.

Γίνεται ειδικότερα λόγος για 500 τραυματίες, ενώ το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 25 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Χεράτ και ακολούθησε μετασεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ.

Σε βίντεο που έχουν ανέβει στα κοινωνικά δίκτυα διακρίνονται εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν βγει στους δρόμους εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Κάτοικοι λένε ότι δεν θα κοιμηθούν το βράδυ, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το φονικό χτύπημα.

Η Χεράτ βρίσκεται 120 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων με το Ιράν και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εκτιμάται ότι στην επαρχία ζουν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019.

Η χώρα πλήττεται συχνά από σεισμούς - ιδίως στην οροσειρά Hindu Kush, καθώς βρίσκεται κοντά στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η επαρχία Πακτίκα επλήγη από σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους.