Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Θεσσαλία, αρχές Οκτωβρίου 2023. Ένα μηνά μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» και οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους.

Στον Παλαμά Καρδίτσας σπίτια ισοπεδωμένα.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel εδώ στον Παλαμά, ενδεικτικό είναι το σπίτι που βλέπετε από πίσω μου από το οποίο τίποτε δεν έμεινε όρθιο, πέραν από αυτή τη καγκελόπορτα, δηλώνει από το σημείο ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Θεσσαλία, Χρυσόστομος Σουρκούνης. 

52 χιλιόμετρα μακριά στο Μελισσόχώρι Λάρισας επιχειρήσεις διαλυμένες.

Σε μισό εκατομμύριο ευρώ, ανήλθαν οι ζημίες σε μια τοπική επιχείρηση στην Λάρισσα, η οποία διατηρεί εκθεσιακό χώρο επίπλων και ένα εργοστάσιο.

Καλλιέργειες Φιστικιού και βαμβακιού λίγο πιο πέρα στον Θεσσαλικό Κάμπο βουτηγμένες στο νερό.

Ο δρόμος Αχίλλειο –Καλαμάκι ακόμη και σήμερα απροσπέλαστος.

Το μέγεθος της καταστροφής τεράστιο, οι ζημίες ανυπολόγιστες.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας αλλά της ποσότητας του νερού το βίντεο που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, όπου τα ορμητικά νερά σπάζουν το περιτοίχισμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπουν ένα υπόγειο, πέραν των δυο μέτρων σε λίμνη.

«Είμαστε όλοι μέσα στις επιχειρήσεις μας και δουλεύαμε, θα μπορούσε να πνιγεί πολύς κόσμος. Συνεργάτες μας βάλανε τους υπαλλήλους στα φορτηγά και φύγανε κυνηγημένοι και έμειναν τα αυτοκίνητα να κολυμπάνε μέσα στα προαύλια των επιχειρήσεων», δήλωσε ιδιοκτήτρια επιχείρησης. 

Οι κάτοικοι, ψάχνοντας ανάμεσα στα συντρίμμια για ότι μπορεί να απέμεινε, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να κτίσουν απ το μηδέν την ζωή τους.

«Έπεσε το σπίτι ούτε σπίτι έχουμε να μείνουμε ούτε τίποτε», ανέφερε πλημμυροπαθής στον ΑΝΤ1.

«Επειδή δεν μπήκαν ούτε αποζημιώσεις δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε από την μια μέρα στην άλλη, καταφέραμε μέσα σε 15 μέρες με τον άντρα μου να το κάνουμε κατοικήσιμο», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος.

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο»

Πρωτόγνωρα χαρακτηρίζει τα όσα έζησαν τον τελευταίο μήνα και ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, κ. Νικόλαος Μητσιογιάννης.

«Αυτό που έγινε στην Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρό μπορώ να πω και σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει ξανά ρίξει τόσο νερό σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και δυο φορές», δήλωσε ο κ. Μητσιογιάννης. 

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, δεν ξέχασε και εκτίμα την πολύτιμή συνεισφορά των εθελοντών του supportcy της Τράπεζας Κύπρου, παραδίνοντας χθες στη Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου Έλλη Ιωαννίδου τιμητική πλακέτα.

«Ήταν για εμάς μια τεράστια δύναμη, βοήθησαν πάρα πολύ τα παιδιά σε όλες τις περιοχές που είχαν πρόβλημα στην Λάρισα», ανέφερε ο Διοικητής.

Πολύτιμη και σημαντική σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Θεσσαλία η παρουσία στην περιοχή από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται δίπλα στον συμπολίτη μας που το χρειάζεται στήριξη+ βρίσκεται  από την πρώτη στιγμή με το κινητό πολυιατρείο Ιπποκράτης  με τα οχήματα 4 4, με τα οχήματα άμεσης κοινωνικής και ιατρικής επέμβασης Θεσσαλίας με το εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγοι κοινωνικοί λειτουργοί, διασώστες», δήλωσε λειτουργός στον ΑΝΤ1.

«Βρισκόμαστε στο έκτακτό κέντρο ολιστική υποστήριξης φροντίδας παιδιών οικογενειών. Είναι ένας χώρος ουσιαστικά ηρεμίας και ασφάλειας», δήλωσε ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία επισκέφθηκε χθες και ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος αφού είδες ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής διαβεβαίωσε  την τοπική κοινωνία πως όλοι οι πιθανοί πόροι της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν, γρήγορα και αποτελεσματικά, για να υποστηρίξουν την ανάκαμψή τους.