Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να απαγορευτεί στα σχολεία της Αγγλίας για να βελτιωθεί η συμπεριφορά, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (02/10) η υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζίλιαν Κίγκαν.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρεται πως η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας θα στηρίξει τους διευθυντές σχολείων στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων, για την αντιμετώπιση της διασπαστικής συμπεριφοράς και του διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει την προσοχή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Στόχος είναι να υποστηριχθεί το ευρύτερο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση με την αύξηση της συγκέντρωσης των μαθητών και τη μείωση των περισπασμών.

Η απαγόρευση αυτή στηρίζει τη σκληρή δουλειά των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και συνεχίζει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που υποστηρίζονται από το υψηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης για τα σχολεία στην ιστορία, σε πραγματικούς όρους, ύψους σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 69 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέχρι το 2024-2025.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η κίνηση αυτή θα ευθυγραμμίσει την Αγγλία με άλλες χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει την απαγόρευση, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ακολουθεί, επίσης, τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τους κινδύνους των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο (29%) των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέφεραν ότι τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται όταν δεν έπρεπε στα περισσότερα ή σε όλα τα μαθήματα.

Εάν τα σχολεία δεν εφαρμόσουν τη νέα εγκύκλιο, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει στο μέλλον για να καταστήσει την εν λόγω εγκύκλιο υποχρεωτική.

Ο Τομ Μπένετ, σύμβουλος σχολικής συμπεριφοράς, δήλωσε: «Αυτή είναι μια φανταστική κίνηση προς τα εμπρός για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές μπορούν να εργάζονται, να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται σε έναν χώρο απαλλαγμένο από την αποσπαστική επίδραση των κινητών τηλεφώνων. Τα σχολεία που τα έχουν ήδη απαγορεύσει, αναφέρουν ότι οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς, πιο ευτυχισμένοι και μπορούν να συγκεντρωθούν πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν - και αυτό είναι δημοφιλές και σε αυτούς».

Η εγκύκλιος καθορίζει περιορισμένες εξαιρέσεις όπου είναι απαραίτητο - για παράδειγμα, όταν τα παιδιά χρειάζονται τα τηλέφωνά τους για ιατρικούς λόγους. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε μια επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ) σε κέντρα συμπεριφοράς, τα οποία υποστηρίζουν έως και 700 σχολεία για τη βελτίωση της συμπεριφοράς, παράλληλα με τον διορισμό μιας νέας ομάδας εργασίας για τη συμπεριφορά με επικεφαλής τον Τομ Μπένετ, τον υπεύθυνο Συμπεριφοράς του Υπουργείου Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ieidiseis.gr