Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην εξέδρα των επίσημων για την στρατιωτική παρέλαση, με αφορμή τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρευρέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων.

Η διεθνής αστάθεια που προκαλείται από τους πολέμους, την ενεργειακή και τη κλιματική κρίση και την κρίση αρχών «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο όλα όσα μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου να σημειώνει  πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε λύση, η οποία να τερματίζει την τουρκική κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας.

«Σήμερα διατρανώνουμε τη θέληση μας να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τον λόγο και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας η κατοχή και η διαίρεση δεν μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου, ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση συνεχίζεται», επισήμανε η Αννίτα Δημητρίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των αγώνων του λαού μας, για αυτό πρέπει να την σεβόμαστε, να την προστατεύουμε και να είμαστε υπερήφανη για αυτή», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην  σημαντικότητά της σημερινής μέρας στάθηκαν στις  δηλώσεις τους και οι υπόλοιποι  αρχηγοί και εκπρόσωποι  κομμάτων.

«Είναι μέρα υπερηφάνειας, μέρα που δείχνει ότι ο κυπριακός ελληνισμός εάν λειτουργήσει με ενότητα θάρρος και αποφασιστικότητα μπορεί να πετύχει θαύματα», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και στεριώθηκε με αίμα και θυσίες ηρώων», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαλυθεί Προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας,», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Στέλνουμε μήνυμα ενότητας στο λαό μας για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να διαφωτίζουμε και να παλεύουμε για ελευθερία και δικαίωση του νησιού μας,», σημείωσε η Αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

«Η σημερινή ηγεσία θα διεκδικήσει μια δίκαιη, βιώσιμη και ειρηνική λύση », επισήμανε εκ μέρους των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Παναγιώτης Μανώλη.

Στην παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την 63η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις πολιτών στην κάμερα του ΑΝΤ1:

«Πρέπει όλοι να ερχόμαστε τέτοια μέρα και να βγάζουμε από μέσα μας την περηφάνια »

«Ρίγη συγκίνησης περηφάνια  μεγάλη μέρα για την Κύπρο»

«Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία μας και διερωτόμαστε ποια ανεξαρτησία γιορτάζουμε + μέσα μας η ελπίδα μας είναι για καλύτερες μέρες»

«Ανεξαρτησία της Κύπρου όπου υπογράφτηκαν οι συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου »

«Νοιώθω πολλά περήφανος,  ζήτω η Κύπρος»

«Νοιώθω σίγουρα περήφανος ήρθα να δω  τα οπλικά μας συστήματα »

«Γιορτάζει ο Ελληνισμός »

Οι περισσότεροι που παρευρέθηκαν στην λεωφόρο Ιωσήφ Χατζιωσήφ, είχαν κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Δηλώσεις πολιτών στην κάμερα του ΑΝΤ1:

«Ήρθαμε να δούμε τον γιο μας που θα παρελάσει πρώτη φορά με το στράτευμα »

«Περήφανοι πολύ περιμένω να δω τον γιο μου να παρελάσει »

«Νοιώθω περήφανη διότι θα παρελάσει ο γιος μου για πρώτη φορά »

«Είναι με ιδιαίτερα συναισθήματα που είμαστε εδώ έχουμε συμμετέχοντα άρα είναι διπλά»

«Νοιώθουμε περήφανοι ήρθαμε να δούμε τον παπά μας που θα παρελάσει  και είμαστε διπλά περήφανοι»

«Ζήτω η Κύπρος»

Ο συννεφιασμένος καιρός και η παροδική βροχή δεν αποθάρρυναν τους πολίτες που παρέμειναν μέχρι το τέλος για χειροκροτήσουν τα  πεζοπόρα τμήματα.