Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύλληψη ναρκωτικά αστυνομια

Εκατοντάδες κιλά ναρκωτικά κατασχέθηκαν φέτος από τα μέλη της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών. Σχεδόν καθημερινός είναι πλέον ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων, με τους αριθμούς να προκαλούν έντονο πονοκέφαλο αφού έφτασαν τα πεντακόσια κιλά μέσα σε ένα εννεάμηνο.

Στο κόκκινο οι κατασχέσεις ναρκωτικών τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Σχεδόν 500 κιλά ναρκωτικών πέρασαν από τους παράνομους στα χέρια της ΥΚΑΝ, με τις κατασχέσεις να είναι από τις μεγαλύτερες τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας.

«Η ΥΚΑΝ κατά το 2023 μέχρι 27- 9 έχει κατάσχει πάνω από 462 κιλά κάνναβη 15 κιλά και 914 γραμμάρια ρητίνη κάνναβη πάνω από 16 κιλά κοκαΐνη και 8.5 κιλά μεθαμφεταμίνη και άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες», δήλωσε ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης.

Οι αριθμοί προκαλούν πραγματική ανησυχία, με τις κατασχέσεις να δείχνουν για ακόμα μία φορά πως η κάνναβη καταγράφει τις πιο ανοδικές τάσεις από όλα τα είδη ναρκωτικών.

«Δυστυχώς οι τάσεις είναι ανοδικές η κάνναβη παραμένει η πρώτη ουσία χρήσης και κατάσχεσης η δεύτερη είναι η διεγερτική ουσία κοκαΐνη  και η μεθαμφεταμίνη που εδραιώνεται πλέον στην αγορά των χρηστών και στην χρήση και κατάχρηση», είπε ο κ. Σεργίδης.

Έντονο πονοκέφαλο για την ΥΚΑΝ αποτελούν και τα δρομολόγια που ακολουθούν οι λαθρέμποροι και που αλλάζουν συνεχώς. Οι διακινητές εφευρίσκουν συνεχώς και νέους τρόπους για να διοχετεύουν τις ποσότητες ναρκωτικών από τα σημεία παραγωγής σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι πρόσφατα αρκετά δρομολόγια ξεκινούσαν από την Ισπανία και την Ελλάδα.  

«Η ΥΚΑΝ  έχει ανοικτή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και τρίτων χωρών ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο που έρχονται μέσο των νόμιμων οδών της δημοκρατίας όπως επίσης μέσον πακέτων ή μέσον των κατεχομένων. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η αυξητική τάση. Προτεραιότητα για εμάς είναι η σύλληψη των εμπόρων   διακινητών ναρκωτικών από την μία αλλά και η παραπομπή των χρηστών σε θεραπευτικά κέντρα», δήλωσε ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ.

 Οι καθημερινοί εντοπισμοί ναρκωτικών και οι επιχειρήσεις των μελών της υπηρεσίας οδήγησαν σε περισσότερες από 630 υποθέσεις μέσα σε εννέα μήνες.