Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κινητές κάμερες τροχαίας

Σαράντα τοις εκατό των προστίμων από τις κινητές και σταθερές κάμερες στους δρόμους παραμένουν απλήρωτα, με το Υπουργείο Μεταφορών να αναζητά λύση. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα πρόστιμα να συνδεθούν με την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ αυτά θα αποστέλλονται στον οδηγό με γραπτό ή ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Μέρα Μεσημέρι, ο αρμόδιος Υπουργός Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε πως  από την εφαρμογή του συστήματος έχουν εκδοθεί περισσότερα από 170 χιλιάδες πρόστιμα.

«Συνολικά έχουν εκδοθεί 178.000 πρόστιμα, τα 92.000 έχουν πληρωθεί, υπάρχουν 12.000 που έχουν επιδοθεί, άλλα δεν έχουν πληρωθεί και τα υπόλοιπα είναι προς παραλαβή. […]Κανένα αδίκημα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή απλήρωτο».

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι τα πρόστιμα να συνδεθούν με την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας κάθε οχήματος. Οι οδηγοί δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση εάν δεν πληρώσουν τα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί για τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος τους.

«Παίρνει μια ειδοποίηση από το ταχυδρομείο, πολλοί δεν προσέρχονται να παραλάβουν το πρόστιμο και μένει απλήρωτο  […] αν δεν πληρώσεις δεν θα μπορείς ουσιαστικά να οδηγάς το όχημα σου στους δρόμους», είπε ο κ. Βαφειάδης.

Παράλληλα, επεξεργάζονται τρόπους ώστε το εξώδικο να αποστέλλεται κατευθείαν στον οδηγό, με γραπτό ή ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο κ. Βαφεάδης, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην ειδοποίηση των πολιτών. 

Το Υπουργείο προσπαθεί να βάλει φρένο και στην παρεμπόδιση της λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με τσουχτερό πρόστιμο.

«Η παρεμπόδιση, είτε με το να στέκεται κάποιος μπροστά από το αυτοκίνητο, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αυτό θα επιφέρει ποινή από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα τα αδικήματα της ενόχλησης του βαν, θα ανεβούν όλα αυτά στις 5.000».

Το ύψος του προστίμου θα καθορίζεται από τον Δικαστή καθώς οι παραβάτες θα παραπέμπονται στο δικαστήριο.