Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο

«Λαγωνικά» στο διαδίκτυο βοήθησαν στο να αποκαλυφθεί η αρρωστημένη δράστη του Βρετανού ζωολόγου Άνταμ Μπρίτον, ο οποίος δήλωσε ένοχος την περασμένη Δευτέρα σε δικαστήριο της Αυστραλίας για πολλαπλές κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης σκυλιών, αλλά και για τη διακίνηση υλικού που απεικόνιζε την κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o 52χρονος ακαδημαϊκός που θεωρούνταν ειδικός στους κροκόδειλους και είχε συνεργαστεί με το BBC και τον Ντέιβιντ Ατένμπορο για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ για τα ερπετά, διατηρούσε δύο λογαριασμούς στο Telegram με τις ονομασίες «Monster» («Τέρας») και «Cerberus» («Κέρβερος») από τον σκύλο-φύλακα του Άδη της ελληνικής μυθολογίας.

Μέσω αυτών των λογαριασμών ερχόταν σε επαφή, από το 2020 έως τη σύλληψή του το 2022, με άλλα διεστραμμένα άτομα στην πλατφόρμα που είχαν παρόμοια «ενδιαφέροντα», στα οποία κατόπιν έστελνε βίντεο και φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ίδιος στο «δωμάτιο βασανιστηρίων» όπου κακοποιούσε - συχνά μέχρι θανάτου - τα σκυλιά.

Ένα από αυτά τα αρρωστημένα βίντεο με ονομασία «1B***h9Pups» που είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο στις 22 Μαρτίου της περασμένης χρονιάς περιλάμβανε όμως ένα στοιχείο-κλειδί για την αποκάλυψη της δράσης του. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, φανέρωνε την τοποθεσία που δρούσε, μια αφετηρία για να αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα που θα οδηγούσε τις αυστραλιανές Αρχές στη σύλληψή του.

Στις 23 Μαρτίου, μια μέρα αφότου ανέβηκε το βίντεο στο site, ένας ανώνυμος χρήστης του διαδικτύου πρόσεξε ότι το θηλυκό σκυλί φορούσε ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί λουρί της φιλοζωικής καμπάνιας της πόλης του Ντάργουιν, στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, με τυπωμένο πάνω του το σλόγκαν «great pets start with you».

Δείτε παρακάτω φωτογραφία αρχείου με το χαρακτηριστικό λουρί:

[]0-


Το άτομο αυτό ειδοποίησε με email την αρμόδια υπηρεσία για τον προστασία των ζώων της περιοχής, η οποία κατόπιν ενημέρωσε σχετικά την τοπική αστυνομία. Στις 22 Απριλίου, έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του βίντεο, αστυνομικοί της Βόρειας Επικράτειας έκαναν έφοδο στο σπίτι του ζωολόγου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν εξαιρετικά ενοχοποιητικό υλικό σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν κομμένα μέλη σκύλων σε έναν καταψύκτη, ένα νεκρό κουτάβι σε κατάσταση αποσύνθεσης σε μια κοντινή λιμνούλα και ένα κομμένο κεφάλι σκύλου πεταμένο σε γειτονικό οικόπεδο.

Ο Μπρίτον δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο για 56 κατηγορίες που αφορούν στον βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση 42 σκυλιών, εκ των οποίων τα 39 έχασαν τη ζωή τους. Παραδέχτηκε επίσης ότι απέκτησε πρόσβαση και διακίνησε υλικό κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o 51χρονος κακοποιούσε ήδη για μια δεκαετία τα δύο δικά του κατοικίδια, δύο ελβετικούς ποιμενικούς ονόματι Ούρσα και Μπολτ, προτού αποφασίσει να επεκτείνει τη δράση του βρίσκοντας και άλλα θύματα. Χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα αγγελιών Gumtree Australia για να εντοπίζει ιδιοκτήτες κατοικιδίων στην περιοχή Ντάργουιν που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα σκυλιά τους λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων δυσκολιών. Αφού «έχτιζε» φιλική σχέση μαζί τους, τους έπειθε να του παραδώσουν τα σκυλιά τους για να τους βρει ένα καλύτερο σπίτι.

Εάν εκείνοι στη συνέχεια επικοινωνούσαν ξανά μαζί του ζητώντας νέα των σκυλιών (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν νεκρά από την κακοποίηση) εκείνος τους έλεγε ψέματα και τους έστελνε παλιές φωτογραφίες, δήθεν από το νέο τους σπιτικό.

Πηγή: protothema.gr