Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στους 125 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Azerbaijan επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.

Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον θύλακα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή. Χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι της περιοχής φεύγουν τις τελευταίες ημέρες, αναζητώντας καταφύγιο στην Αρμενία.

Η έκρηξη της Δευτέρας, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.

Η Ουάσιγκτον καλεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν χθες να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων έκτακτων αναγκών.

«Λυπούμαστε για την είδηση ότι τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας προς τους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όλους αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε η  εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

«Καλούμε να συνεχιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης».

Σε μια επίσκεψη στην Αρμενία, η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 11,5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που δεν τελούσε υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους αυτή την εβδομάδα καθώς οι δυνάμεις τους κατατροπώθηκαν σε επιχείρηση αστραπή που εξαπέλυσε ο αζέρικος στρατός.

Πηγή: ΚΥΠΕ